Hagyják, így gyorsabban szabadulnak

Felmentették az ezredest Jemenben

A jemeni parlament mentesítette az elnököt a felelősségre vonás alól. Száleh Ománba távozik.

2012.01.21 23:49MTI

Törvényben mentette fel a jemeni parlament szombaton Ali Abdalláh Száleh távozó elnököt az ellenzéki tüntetők megölése miatti büntetőjogi felelősségre vonás alól, ami elősegítheti az ezredes végleges kiszorítását a hatalomból és az egy éve kirobbant zavargások befejezését.

A parlament az eredeti tervek értelmében Száleh segítőinek is teljes mentességet biztosított volna, ám a nemzeti egységkormány által csütörtökön módosított törvénytervezet ezt korlátozta: a hivatali idejük elkövetett "politikailag motivált" bűncselekményekért ugyan nem vonhatók felelősségre, de "terrorcselekményekért" igen.

Nem kormányzati szervezetek és az elnök távozását követelő tüntetők hevesen ellenezték Száleh munkatársainak teljes büntetlenségét. A tüntetők azt szeretnék, ha Szálehet és segítőit bíróság elé állítanák a tavaly januárban kirobbant tiltakozó mozgalmuk véres leverésére tett kormányzati kísérletekért, amelyek több száz halálos áldozatot követeltek.

Száleh felmentése a felelősségre vonás alól része annak a tervnek, amelyet a Perzsa-öbölbeli arab országok dolgoztak ki a jemeni belpolitikai válság rendezésére.

A törvény elfogadását is a tavaly novemberben aláírt terv irányozta elő, amelynek értelmében Száleh távozik a hatalomból, cserébe pedig ő és munkatársai büntetlenséget kapnak.

Száleh 33 évig tartó önkényuralmi kormányzása nagy részében élvezte a szomszédos Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Államok támogatását. E két utóbbi ország azonban támogatta a hatalmi átmenetre - így Száleh távozására - vonatkozó tervet is, attól tartva, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnya - az al-Kaida legveszélyesebbnek ítélt csoportja - kihasználhatná a zavargások folytatódását.

Jemeni illetékesek szombaton bejelentették, hogy a távozó elnök rövidesen Ománba látogat, útban az Egyesült Államokba, ahová gyógykezelésre utazik. A bejelentés arra enged következtetni, hogy Száleh a szomszédos Ománt választja lakóhelyéül. Három illetékes bejelentette, hogy az elnök Ománba utazik, csak azzal kapcsolatban adtak eltérő tájékoztatást, hogy a kezelés után Ománban marad-e száműzetésben, vagy visszatér Jemenbe.

Az Egyesült Államok nem akarja befogadni Szálehet, mert nem szeretné, ha a jemeniek úgy tekintenének rá, mint aki a jemeni tüntetők életét kioltó véreskezű vezetőnek ad menedéket. Amerikai illetékesek szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek sem kívánja befogadni Szálehet.

Mohammed as-Sajef kormánypárti illetékes azt mondta, hogy Száleh a közeli napokban Ománba utazik, majd onnan az Egyesült Államokba, ahol a tavaly júniusi merénylet során elszenvedett sebesülését kezelik. A kezelés után visszatér Jemenbe, és az Általános Népi Kongresszus vezetője lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.