Esetleg, talán...

Washington egyelőre nem döntött a jemeni elnök beutazásáról

A washingtoni kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a hatalmától már megvált jemeni elnök gyógykezelését az Egyesült Államokban - közölte hétfőn egy fehér házi szóvivő. A The New York Times című lap úgy tudja, a kormány elvben már eldöntötte, hogy szigorúan gyógykezelés céljából, bizonyos feltételek teljesülése esetén beengedi az országba Ali Abdalláh Szálehet.

2011.12.27 13:00MTI

Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes szóvivője hétfőn leszögezte: nem fedik a valóságot azok a hírek, miszerint Washington már engedélyt adott a jemeni elnök beutazására. Hozzátette, hogy viszont fontolóra vették Száleh kérését, amely kizárólag gyógykezelés céljából történő beutazásra vonatkozik. Döntést még nem hoztak róla - szögezte le.

Száleh azt mondta szombaton újságíróknak, hogy néhány napra az Egyesült Államokba utazik. Az amerikai szóvivővel ellentétben azt állította, hogy nem gyógykezelésre megy az Egyesült Államokba. "Nem kezelésre (utazom), hiszen jól vagyok, hanem, hogy kikerüljek a kamerák kereszttűzéből, és hogy lehetővé tegyem az egységkormánynak, hogy megtehesse a választási előkészületeket" - mondta.

A The New York Times című lap két meg nem nevezett kormánytisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a jemeni elnök beengedésének kérdése heves vitát váltott ki az amerikai vezetésen belül. Egyesek ugyanis attól tartanak, ha az Egyesült Államok úgy tűnik fel, mintha menedéket adna egy olyan arab vezetőnek, akit több száz kormányellenes tüntető haláláért tartanak felelősnek, akkor ezzel kiválthatják sokak - köztük a jemeni ellenzék - heves bírálatát. Mások úgy vélik, ha Száleh - legalább egy ideig - nincs hazájában, akkor egyszerűbben fognak lezajlani a jövő évi választások előkészületei.

Az egyik amerikai kormánytisztviselő a lapban idézett véleménye szerint végül úgy gondolták, többet nyernek Száleh beengedésével, mint amennyit veszítenek azzal, hogy el kell hárítani a bírálatokat. Nincs már akadálya annak, hogy Száleh vízumot kapjon, és a hét végén már be is feküdhet a New York-i Presbiteriánus Kórházba - mondta.

Szálehnek szövődményei vannak abból a sérüléséből, amelyet júniusban egy robbanás okozott, és amely miatt akkor rögtön egy rijádi kórházba szállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.