Ismét külföldre viszik

"Sürgős" gyógykezelésre utazik a jemeni elnök

Az ENSZ Jemennel foglalkozó megbízottja közölte: "sürgős" gyógykezelésre külföldre utazik Ali Abdallah Száleh jemeni elnök.

2011.12.22 10:04MTI

Száleh június 3-án súlyosan megsebesült a jemeni fővárosban a palotája elleni tüzérségi támadásban. Ezután hosszú időn át a szomszédos Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban ápolták.
   
Az államfőnek további sürgős orvosi kezelésre van szüksége - mondta Dzsamál Benomar, a világszervezet megbízottja, miután beszámolt az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jemeni állapotokról. Szavai szerint "fölöttébb ingatag" a biztonsági helyzet a koldusszegény arab országban. Az al-Kaidával rokonszenvező radikális iszlamisták ellenőriznek legalább három várost Dél-Jemenben, miközben a központi kormánynak óriási nehézséget jelent, hogy érvényt szerezzen hatalmának - mondta. Nagyon fontos, hogy a kormány visszaszerezze az ellenőrzést, mert csak így lehet sikeres a politikai átmenet - figyelmeztetett.
   
Jemenben november végén a perzsa-öböli arab monarchiák kezdeményezése nyomán sikerült megoldani a csaknem egy éve húzódó súlyos belpolitikai válságot. A hatalomátadás menetrendjét rögzítő megállapodást november 23-án írták alá Rijádban. A 33 éve hatalmon lévő - bírálói szerint korrupt és az állások betöltésében a barátokat, rokonokat előnyben részesítő - Száleh beleegyezett, hogy még 3 hónapig megtartja az elnöki címet, de lényegében minden elnöki jogkört átruház alelnökére, Abed Rabbo Manszúr Hádira. A tervek szerint február 21-én elnökválasztást tartanak Jemenben, amelyen Száleh már nem indulhat.
   
A hatalomátadási menetrend részeként jelentette be az ENSZ, hogy Száleh az Egyesült Államokba utazik gyógykezelésre.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.