Folytatódnak az összecsapások Taizzban

Három civillel végzett a jemeni tüzérség

Orvosi források és szemtanúk közölték: öt ember, köztük három civil halt meg szombaton a jemeni kormányerők Taizz ellen végrehajtott újabb tüzérségi támadásában és a városban zajló összecsapásokban.

2011.12.03 13:41MTI

A tüzérségi támadásban, amelyet a távozásáról novemberben megállapodó Ali Abdalláh Száleh elnök erőinek tulajdonítanak, egy család három tagja vesztette életét, két fegyveres pedig a Szálehhez hű csapatokkal vívott összecsapásban halt meg.
   
Az öt holttestet a Taizz központjában létesített, az ellenzéki erők által ellenőrzött tábori kórházba szállították.
   
Taizz a tíz hónapja tartó rendszerellenes tüntetések egyik legfőbb színhelye volt. A város csütörtök óta tartó lövetésében legalább 30 ember vesztette életét kórházi források legfrissebb összesítése szerint.
   
Az arab ország délnyugati részén, a fővárostól, Szanaától mintegy 200 kilométerre fekvő városban a távozó Száleh elnökhöz hű egységek megpróbálják visszafoglalni azokat a negyedeket, amelyek Száleh-ellenes tüntetőket védő törzsi fegyveresek ellenőrzése alatt állnak.
   
A város ágyúkkal, harckocsikkal és rakétákkal lőtt kereskedelmi negyedéből az ellenzéki erők nagyrészt könnyűfegyverekkel próbálják viszonozni a tüzet. A városrészben mintegy háromezer család került két tűz közé. Az ágyúzás ellenére tízezres tömeg vonult az utcákra szombaton, Száleh bíróság elé állítását követelve. Orvosok szerint a tiltakozók egyikét orvlövész lőtte agyon a tiltakozó megmozdulás közben.
   
Száleh pártjának egyik tisztségviselője pénteken azt állította, az újabb összecsapások amiatt robbantak ki, hogy az ellenzékkel nem sikerült megegyezni annak a katonai bizottságnak az összetételéről, amelyet a Szaúd-Arábiában aláírt hatalomátadási megállapodás értelmében kell létrehozni.
   
Az ellenzéki tüntetők közül sokan elutasítják a november 23-i megállapodást, amely büntetlenséget biztosít Szálehnek és környezetének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.