Kezdődhet az átmenet a háborúból a békébe

Esküt tett a nemzeti egységkormány Jemenben

Letette az esküt szombaton a jemeni nemzeti egységkormány, amelyet az ellenzék által jelölt, de független Mohammed Bászindva irányít, és a feladata az lesz, hogy irányítsa az átmenetet a polgárháborúból egy békés, gazdaságilag fejlődő társadalomba.

2011.12.10 12:49MTI

Bászindva miniszterelnök az elnöki teendőket ellátó Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök előtt tette le a hivatali esküt a szanaai köztársasági palotában.
   
A kormány a miniszterelnökkel együtt 35 tagú, és benne az ellenzéki erők és az eddigi kormánypárt, az Általános Népi Kongresszus képviselői fele-fele arányban vesznek részt. A külügyi-, a védelmi, és az olajipari tárca élén maradtak a hatalomról lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök idején az e posztokat betöltő politikusok. A belügy-, a pénzügy- és a tájékoztatási minisztériumot az ellenzék kapta meg. A nemzeti egységkormányba két nő is bekerült, mindkét oldalról egy-egy.
   
Az átmeneti időszaknak az elnökválasztással lesz vége, amelyet Hádi alelnök február 21-ére írt ki. Ekkor távozik tisztségéből Ali Ali Abdalláh Száleh elnök. Az államfő már korábban lemondott hatalmáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.