Maga helyett Newt Gingrichet javasolta

Republikánus elnökjelölt-választás: Perry feladta a küzdelmet

Rick Perry texasi kormányzó csütörtökön kiszállt a Republikánus Párt elnökjelölt-választási küzdelméből és maga helyett Newt Gingrich volt képviselőházi elnök támogatását javasolta híveinek.

2012.01.19 19:08MTI

"Mindig hittem abban, hogy a küldetés fontosabb, mint az ember. Fontolóra vettem kampányom jövőjét és arra a következtetésre jutottam, hogy számomra már nincs  járható út előre ebben a 2012-es kampányban" - jelentette ki Perry.
   
"Ezért felfüggesztem a kampányomat és Newt Gingrichet javaslom az Egyesült Államok elnöki tisztségébe" - tette hozzá.
   
Gingrich, aki a héten korábban, riporteri kérdésre válaszolva lemondásra szólította fel Perryt és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátort, megtiszteltetésnek nevezte a texasi kormányzó támogatását. Newt Gingrich önmagát igyekszik a túlságosan liberálisnak tekintett Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó jelölését ellenző konzervatív republikánus tábor vezéralakjaként pozícionálni a szombati, dél-karolinai előválasztások előtt.
   
Santorum támogatását azonban egyelőre aligha kapja meg, mert Iowában csütörtökön bejelentették, hogy az exszenátor 34 szavazatot vert rá Romneyra az államban január 3-án megtartott jelöltállító gyűléseken. Ezzel ő végzett az első helyen, ám hivatalosan mégsem nyilvánították győztesnek, mert 8 szavazókörzet voksai elvesztek. Santorum jelöltsége mögött sorakozott fel ugyanakkor a hét végén a neoprotestáns-evangéliumi gyülekezetek vezetőinek többsége.
   
A további versengéstől visszalépett texasi kormányzó egyébként Iowában csak az ötödik, New Hampshire-ben pedig az utolsó helyen végzett, Dél-Karolinában pedig mindössze a szavazni szándékozók 6 százaléka támogatja. Perry Tim Pawlenty, Michele Bachmann, Herman Cain és Jon Huntsman után a republikánus elnökjelölt-választási küzdelem ötödik kiesője.
   
Rick Perry augusztusban vetette be magát a választási küzdelembe, s rögtön át is vette a vezetést az aspiránsok mezőnyében, ám - különösen a televíziós viták során elkövetett - botlásai miatt a népszerűsége hamarosan erősen megcsappant.
   
A republikánus elnökaspiránsok újabb, csütörtök esti televízió vitájának és a szombati, dél-karolinai előválasztásnak így már csak négy részvevője lesz: Romney, Gingrich, Santorum és Ron Paul texasi képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.