Eldőlt a jelölés

Romney lesz a republikánusok elnökjelöltje?

Mitt Romney-nak kétszer akkora támogatottsága van országos viszonylatban a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó előválasztási küzdelemben, mint az őt legjobban megszorongató vetélytársainak a The Washington Post és az ABC News közös, kedden nyilvánosságra hozott, legfrissebb felmérése szerint.

2012.01.17 12:19MTI

A volt massachusettsi kormányzó megnyerte az első két erőpróbát, és egyik ellenfele sem tudott olyan széles és tartós támogatottságot felmutatni a párt konzervatív bázisán belül, amely megkérdőjelezné Romney esélyeit.

A republikánus pártiak túlnyomó többségének az a véleménye, hogy ő lesz a hivatalban lévő demokrata párti elnök, Barack Obama ellenfele a novemberi választáson. Még azok közül is, akik nem őt támogatják, kétharmadnyian úgy gondolják: a legvalószínűbb, hogy Romney lesz az elnök kihívója. Tíz republikánus szavazó közül csaknem hat tekinti őt a párt legjobb adujának Obama ellen.

A felmérésből kiderül, hogy nagy jelentősége lesz a szombati dél-karolinai előválasztásnak, mert ez lesz Romney versenytársainak utolsó esélye arra, hogy megállítsák őt az elnökjelöltség felé való kitartó menetelésben. Ha azonban Romney veszít, akkor az megváltoztathatja a verseny dinamikáját, és előfordulhat, hogy valamelyik ellenfelével fej-fej melletti állásból indul a január 31-i floridai előválasztási megméretésen.

A bejegyzett republikánus párti szavazók és azok között, akik hajlanak arra, hogy a pártra voksoljanak, 35 százaléknyian támogatják Romney jelöltségét. Fele ekkora támogatottsággal fej-fej mellett áll mögötte Newt Gingrich volt házelnök és Ron Paul texasi képviselő.

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor, aki az iowai előválasztáson másodikként futott be, 13 százalékon áll, ami eddigi legjobb eredménye eddig. Rick Perry texasi kormányzó 9 százalékkal az ötödik. Ezzel vége is a mezőnynek, hiszen Jon Huntsman volt utahi kormányzó hétfőn feladta a versenyt, és közölte, hogy Romney jelöltségét támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.