Dübörögnek az előválasztások

Repeső republikánusok - Romney bezsebelte New Hampshire-t

Mitt Romney magabiztosan megnyerte az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltségéről New Hamshire-ben kedden megtartott előválasztást az első részeredmények szerint.

2012.01.11 07:40MTI

Romney volt massachusettsi kormányzó a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása alapján a voksok 40 százalékát kapta. A második helyen Ron Paul texasi képviselő végzett 23 százalékkal, a harmadikon pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzó 17 százalékkal.

Romney alig fél órával az urnazárás után bejelentett saját győzelmét és, mintha már pártjának hivatalos elnökjelöltjeként kampányolna, Amerika régi nagyságának visszaállítást ígérte az őt ünneplő híveinek. Szavai szerint a jelenlegi elnök "meg akarta változtatni Amerikát" ő pedig helyre akarja állítani a régi Amerikát az alapító atyák elvei alapján.

Mint mondta, Obama "bukott elnök", aki európai típusú jóléti államot szeretne ő pedig azt akarja, hogy az ország a "lehetőségek szabad és virágzó földje" legyen.

Mitt Romney felszólította a január 21-én előválasztó Dél-Karolina állam szavazóit: tegyenek róla, hogy 2012 Barack Obama utolsó éve legyen a hatalomban. A közvélemény-kutatások alapján borítékolni lehetett, hogy a január 3-i jelöltállító gyűléseken a második helyezett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorral szemben mindössze 8 szavazattal győzött Romney New Hampshire-ben biztosan sikert fog aratni.

Az igazi tét az volt, hogy ki fut be a második helyen, mert annak a politikusnak a republikánus párt "igazi" konzervatívjai nevében talán esélye lehet arra, hogy a megszerzett lendületet kihasználva legyőzze a népszerűségi listákat jelenleg Dél-Karolinában is vezető volt massachusettsi kormányzót.

Az eredmény alapján erre mind a New Hampshire-i erőpróbán a negyedik helyen végzett Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, mind pedig az ötödik helyen befutott iowai meglepetésember, Santorum (az előbbi politikusra a választók 10, az utóbbira 9 százaléka szavazott) esélyei megcsappantak.

Rick Perry texasi kormányzó, aki ebben az államban lemondott a kampányolásról, a szavazatok mintegy 1 százalékával végzett a hatodik, utolsó helyen.

Jon Huntsman, aki nagy reményeket fűzött a New Hampshire-i előválasztáshoz, a részeredmények ismeretében úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a dél-karolinai előválasztáson annak ellenére, hogy most "csak" a harmadik helyen végzett és nincs sok esélye a konzervatív államban. Huntsman január 31-én tartandó floridai előválasztáson is kész rajthoz állni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.