Hiába kapott Santorum 34 vokssal többet

Nincs győztese az iowai republikánus gyűléseknek

Rick Santorum 34 szavazattal az élen végzett a január 3-i iowai republikánus elnökjelölt-állító gyűléseken a hivatalos szavazatszámlás szerint, de a "hiányzó" voksok miatt nem hirdetnek hivatalos győztest.

2012.01.19 18:08MTI

A hivatalos összesítés szerint Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorra  29.839, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóra pedig 29.805 voksot adtak le Iowában, ám az állam 1774 választókörzetéből 8-nak nincsenek meg az eredményei.
   
A fordulat váratlan, mert a  jelöltállító gyűléseket (caucusokat) követő éjszakán még azt jelentették be, hogy az erőpróbát Romney nyerte Santorum előtt, mindössze 8 szavazattal.
   
Az iowai republikánusok elnöke, Matt Strawn mind Santorumnak, mind Romneynek gratulált az állam történetében legszorosabb küzdelemben elért eredményéhez. Santorum csütörtökön kijelentette, hogy Iowa és a New Hampshire-i előválasztás után 1-1 a verseny állása közte és Romney között. A volt massachusettsi kormányzó nyilatkozatott tett közzé, amelyben úgy fogalmazott, hogy január 3-án "voltaképpen holtverseny jött létre.
   
Az amerikai jelöltállító erőpróbák közül elsőkként megtartott iowai caucusok eredménye voltaképpen "csak" lélektani szempontból fontos: a konzervatív állam lakói ezeken csak véleményt nyilvánítanak preferenciáikról. Az elektorokat, akik a Republikánus Párt augusztusi konvencióján arról szavaznak majd, hogy ki legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója, csak később választják meg.
   
A republikánusok következő előválasztásukat szombaton tartják Dél-Karolina államban, a  talpon maradt részvevők pedig - Rick Perry texasi kormányzó csütörtökön bejelentett visszalépése után már csak négyen maradtak -  csütörtök este újabb televíziós vitában csapnak össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.