Megfosztotta a közalkalmazottakat a béralkujogtól

Egymillió aláírás a republikánus kormányzó leváltásáért

A Demokrata Párt helyi szervezete közölte: több mint egymillió aláírás gyűlt össze azon a petíción, amely Wisconsin állam republikánus kormányzójának visszahívását indítványozta, aki azzal váltotta ki a szakszervezetek haragját, hogy megfosztotta a közalkalmazottakat a béralku jogától.

2012.01.18 08:38MTI

Scott Walker kormányzó visszahívásának kezdeményezéséhez 540.208 aláírásra lett volna szükség. A szükségesnél jóval többen látták el kézjegyükkel azokat a dokumentumokat is, amely szavazás kiírását kezdeményezték a wisconsini alkormányzó, valamint három helyi republikánus szenátor visszahívásáról. Az aláírásokat az állam választási bizottságának kell hitelesítenie.
   
Walker tavaly márciusban a hetekig tartó tiltakozó tömegdemonstrációk ellenére is aláírta a kollektív jogok korlátozásáról a republikánus többségű törvényhozás által elfogadott jogszabályt. A törvény megalkotását, amely a többi között - a rendőrök és a tűzoltók kivételével - az infláció mértékével korlátozza a közalkalmazottak bérének emelését, takarékossági megfontolásokkal indokolták a honatyák. A törvényt az állam legfelsőbb bírósága júniusban helybenhagyta.
   
Wisconsinban még sohasem tartottak szavazást a kormányzó visszahívásáról. Az Egyesült Államokban a választóknak eddig mindössze két kormányzót sikerült visszahívniuk: 2003-ban, Kaliforniában Gray Davist és 1921-ben, Észak-Dakotában Lynn Fraziert.
   
Ohióban egy novemberben megtartott népszavazás hiúsította meg a szakszervezeti jogoknak a wisconsinihez hasonló szabályozását. Itt a szavazatok 60 százalékát adták le a republikánus többségű állami törvényhozás által elfogadott jogszabály ellen, ami  egyben annak az előjele is lehet, hogy a fontos "ingaállamban" az idei választásokon Barack Obama és a demokrata párt kerekedhet felül.
   
Az ohiói referendum és a wisconsini aláírásgyűjtés eredményét fokozott figyelemmel kísérték több olyan államban is, ahol a 2010-es, "félidős" választások nyomán többségbe került republikánusok a közalkalmazottak juttatásainak és  a szakszervezeti jogoknak a visszaszorításával próbálták meg egyenesbe hozni a helyi költségvetést.
       
A republikánus állami vezetés és a szakszervezetek közötti konfrontáció Ohio és Wisconsin mellett New Jersey, Michigan és Indiana államra is kiterjedt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.