Akadozik az Egyiptom felől érkező gázellátás

Izrael a kőolaj felé fordul

Izrael a kőolaj felé fordul, hogy biztosítsa energiaszükségletének kielégítését, miután iszlamista csoportok folyamatosan rongálják az Egyiptomból induló gázvezetéket.

2011.11.18 16:30MTI

A Reuters tudósítása szerint a Sínai-félszigeten át húzódó gázvezetéket a múlt héten hetedik alkalommal robbantották fel, így ismét le kellett állítani a gázszállítást Izrael felé. Az Izraelt és Jordániát ellátó vezeték az arab tavasz eseményei óta folyamatos támadás alatt áll.
   
Izraelbe ezen a vezetéken keresztül érkezik az importált földgáz 45 százaléka. A vezetéket az EGAS egyiptomi nemzeti földgáztársaság leányvállalata, a Gasco üzemelteti. A zsidó államban az elektromos energia 40 százalékát földgáz felhasználásával állítják elő.
   
A bizonytalanná vált földgázszállítások miatt Izrael arra kényszerül, hogy a nemzetközi piacról vásároljon körülbelül egymillió tonna gázolajat, amellyel 2012-ben biztosítja az ország energiaellátásának zavartalanságát.
   
Izrael legfontosabb villamosenergia-szolgáltatója 750.000 tonna gázolaj beszerzésére írt ki pályázatot, az év folyamán további tételek vásárlását biztosító feltételekkel. A szerződés elbírálása decemberre várható. A befutó valószínűleg az Oroszországhoz szorosan kötődő, svájci székhelyű Gunvor olajkereskedő vállalat lesz, azonban kisebb tételeket kaphat esetleg az indiai Reliance és az azerbajdzsáni Socar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.