Brekk

Kihaltnak hitt békát láttak Észak-Izraelben

Egy több mint ötven éve kihaltnak vélt békafaj egyedét látták Észak-Izraelben.

2011.11.17 20:28MTI

Az apró testű izraeli feketebéka, vagy más néven palesztin béka (Disclogossus nigriventer) faj egy példányát ötven év után most látták először a térségben - mondta el Omri Gal, az izraeli Park- és Természetvédelmi Hatóság munkatársa. Mint hozzátette: a fajt ezidáig kihaltnak hitték.

"Ez egy elképesztő felfedezés, hiszen most másodszorra is lehetőségünk nyílik rá, hogy megmentsük őket" - mondta.

A palesztin békák eredetileg az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein éltek.

Az 1950-es években azonban lecsapolták élőhelyeiket a malária elleni küzdelem során.

Dana Milstein víziökológiával foglalkozó szakember szerint már a lecsapolás előtt is alacsony volt a palesztinbéka-populáció mérete, és csak nagyon keveset lehetett tudni a fajról.

Az 1940-es években befogott példányok egyike például megette a társát, amelyből a szakemberek arra következtettek, hogy kannibál kétéltűekről van szó.

A szakember szerint a terület újravizesítésének köszönhetően bukkanhatott fel ismét a béka, és valószínűleg több példány is él a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.