Tombol az erőszak Szíriában

Berlin és Párizs tovább fenyítené Damaszkuszt

A szíriai rezsim újabb erőszakos fellépése nyomán Németország és Franciaország is további szankciókat helyezett kilátásba a közel-keleti ország ellen.

2011.11.08 13:35MTI

Guido Westerwelle német külügyminiszter kedden kijelentette, hogy az Arab Ligával együttműködve fokozni kell a Szíriára nehezedő nyomást. A Hamburger Abendblatt című újságnak ugyanakkor úgy nyilatkozott: ellenzi a Damaszkusz elleni külföldi katonai intervenciót.
   
Hétfőn a szíriai ellenzék egyik csoportja nemzetközi védelmet kért Homsz város polgári lakossága számára arra hivatkozva, hogy a közép-szíriai várost brutális ostrom alatt tartják Bassár el-Aszad elnök csapatai dacára annak, hogy a kormány a múlt héten elfogadta az Arab Liga béketervét, és az erőszak megszüntetésére tett ígéretet. 
    
Alain Juppé francia külügyminiszter kedden a szíriai helyzettel kapcsolatban azt mondta: zátonyra futott az Arab Liga megbékélési terve, és véleménye szerint Franciaországnak fontolóra kell vennie az ellenzék nagy részét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács elismerését.
   
A francia külügyi tárca vezetője egy arab lapnak nyilatkozva elmondta: az erőszak megszüntetésére tett kezdeményezés halottnak tekinthető, így újabb erőfeszítésekre van szükség. Hozzátette: a szíriai demokráciapárti mozgalom még mindig megosztott, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Párizs elismeri a 140 tagú nemzeti tanácsot, amely egységes szíriai ellenzék megteremtésén fáradozik.
   
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője kedden közölte: a legújabb becslések szerint a szíriai rezsim brutális fellépése eddig több mint 3500 ember életébe került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.