Elég az erőszakból

Nemzetközi katonai beavatkozást sürget a volt szíriai alelnök

Nemzetközi katonai beavatkozást sürgetett Szíriában hétfőn a franciaországi emigrációban élő Abdel-Halím Haddám volt szíriai alelnök.

2011.11.07 17:30MTI

"A szíriai nép nem fogja ölbe tett kézzel nézni az erőszakot, amely arra készteti, hogy fegyvert ragadjon megvédeni magát" - mondta párizsi sajtótájékoztatóján Bassár el-Aszad elnök egykori jobbkeze.
   
Hozzátette: "Senkit nem szólítunk fel arra, hogy fogjon fegyvert. Ezért kérjük inkább most a nemzetközi közösséget a katonai beavatkozásra, annak mintájára, ahogy az Líbiában történt".
   
Haddám egyébként úgy véli, hogy a szíriai elnök az országban zajló események miatt egyszerűen "megőrült", s ugyanaz a sors vár rá, mint Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőre.
   
A 79 éves volt szíriai politikus 2005-ben különbözött össze az elnökkel, lemondott tisztségéről és Párizsba 
emigrált.
   
Haddám a hétvégén részt vett a "szíriai forradalmat támogató nemzeti tanács" alakuló ülésén Párizsban, amely a megosztott szíriai ellenzék összefogásának katalizátora kíván lenni - hangsúlyozta Talal Karkaoui, a szervezet ideiglenes elnöke.
   
"Minden eszközzel, legyen az külső vagy belső, a rezsim megbuktatásán leszünk" - jelezte Haddám. A volt alelnök, akinek egykori hatalma Szíriában saját bevallása szerint a nemzetközi kapcsolatokra korlátozódott, arra kérte az arab országokat, hogy tegyenek meg mindent a "szíriai testvérek megsegítése" érdekében.
   
"Az ENSZ-nek, a külföldi kormányoknak most komoly intézkedéseket kell meghozniuk annak érdekében, hogy megállítsák a szíriai háborús gépezetet" - fogalmazott a volt alelnök. Haddám Oroszországot és Kínát azzal vádolta meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai rezsimet büntető intézkedések elleni vétójukkal engednek Irán nyomásának, amelynek "fontos érdekei" vannak Szíriában. "De most, hogy a rezsim inogni látszik, úgy vélem, hogy az ő álláspontjuk is változni fog" - tette hozzá.
    
"A rezsim viselkedése elfogadhatatlan, nincs többé benne bizalmunk" - fogalmazott hétfőn Alain Juppé francia külügyminiszter.
   
Az ENSZ adatai szerint a szíriai kormányellenes megmozdulások márciusi kezdete óta több, mint 3 ezer embert öltek meg a helyi biztonsági erők és több ezer embert letartóztattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.