Na, meglett az indok?

Videó: Pamutfonónak álcázta Szíria titkos nukleáris létesítményét

A hír senkit sem lep meg: előbb-utóbb úgyis bárhol találnak nukleáris létesítményt azok, akik a fegyverellenőrzés álcája mögött szeretnének feltérképezni egy adott országot. Most Szíria van soron.

2011.11.02 15:28Konrád - ma.hu

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nyomozói azt állítják, felfedeztek egy titkos nukleáris létesítményt Szíria észak-nyugati részében. Szerintük a komplexum hasonlóképpen épült fel, mint a Kadhafi által felépíteni tervezett uránium-dúsító üzem Líbiában.

Ugyanakkor semmi bizonyíték nincs nukleáris termelésre az egyébként pamutfonóként funkcionáló telepen. Az ENSZ nyomozói szerint a titkos épület csak táplálja a gyanút, hogy Asszád rezsimje együttműködött A.Q. Khannal, a pakisztáni atombomba atyjával, hogy hozzájusson az atomfegyver készítésének technológiájához. Egyesek szerint olyan levelezést is találtak, amiből kiderül: szíriai hivatalnokok kezdeményezték Khan laboratóriumának meglátogatását és a vele való együttműködést. Az adatokat egy vezető ENSZ diplomata és egy ex-nyomozó adta ki a névtelenség fejében.

A vádak igen rosszkor érkeztek Szíria szempontjából, hiszen így is épp elég külső és belső nyomás nehezedik az országra. A független Spiked online magazin szerkesztője, Patrick Hayes szerint az időzítés nem véletlen. „Megmutatja, hogy az elviekben ENSZ-től független intézmények valójában mennyire motiváltak politikailag. Ezzel a módszerrel pakolnak még több nyomást Szíriára, akkor, mikor éppen felkelések zajlanak. A szokásos Nyugati ármányos beavatkozás. Alapvetően ugyanazt csinálják, mint Irakban: a fegyverellenőröket használják, hogy körülszaglásszanak minden gyanús országban” - mondta el Hayes.

Dr. David Halpin, a brit háborúellenes aktivista egyetért Hayesszel. „Elsőre azt mondanám ‘na, kezdődik megint’: Irak bombázására és megszállására a tömegpusztító fegyverek feltételezett létét használták fel ürügyül. Másodjára felötlik bennem Szíria egyik szomszédjának képe, ami a Golan fennsíkot uralja, és mindent összevetve jelentős nukleáris fegyverzettel rendelkezik, amit több ezer mérföldre képes eljuttatni - nem csak rakétákról van szó, hanem a delfin tengeralattjárókról, amikkel Németország látta el Izraelt.” 

Asszád elnök nem engedte, hogy ellenőrök vizsgálódjanak az országában. Halpin szerint, ha ő lenne Asszád, erősen „aggódnék, hogy ellenőröket engedjek be az országomba. Azokról az ellenőrökről, akik Irakban jártak, elmondták nekem, hogy egyik fő feladatuk volt az ország védelmi rendszerének feltérképezése, hogy pontosan tudják, mi hol van.

Rabia Qais politikai elemző szerint Szíria atomprogramja nem újkeletű kérdés a nemzetközi közösség előtt, a múltban több alkalommal is felmerült. Hisz abban, hogy Szíria - akárcsak a régió többi országa - azért akar saját atomprogramot, hogy megvédhesse magát egy esetleges izraeli támadástól, lévén Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, aminek atomfegyverei vannak.

Qais azonban biztos abban, hogy Szíria valószínűleg megkísérelt saját atomprogramot létrehozni, azonban a gyártási állapotot nem érhették el. Szerinte azonban Szaddam Husszein rezsimje, akárcsak Kadhafi rezsimje, vagy Irán próbálkozásait miért kell most felemlegetni? „A nemzetközi közösségi mindig megvédi Izraelt, és az Arab országokat vádolja meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.