Nem mondanak le a nukleáris energiáról

Lengyelországnak kell az atom

A gazdasági miniszterhelyettes közölte: Lengyelország nem mond le az atomenergiáról.

2011.09.14 17:38MTI

Hanna Trojanowska a Reutersnek kifejtette: a lengyel kormány fenntartja új atomerőművek építésére vonatkozó korábbi döntését az ország energiaellátásának biztonsága, valamint a gazdaság versenyképességének megtartása érdekében.
   
"Elemzések kimutatták, hogy a lengyel gazdaság nem lenne képes versenyezni a nemzetközi piacokon a nukleáris energia nélkül" - mondta a miniszterhelyettes.
   
Lengyelországban az áramtermelés jó részét a környezetet erősen szennyező szénerőművek adják, ezért Varsó két új atomerőmű megépítését helyezte kilátásba, hogy megfeleljen a szigorú uniós környezetvédelmi előírásoknak: az első háromezer megawatt kapacitású reaktor 2020-ban, a második ugyanekkora várhatóan 2030-ban kezd el áramot termelni.
   
A lengyelek 51 százaléka ellenzi az atomerőművek megépítését egy legújabb felmérés szerint, de a kormány nagyszabású kampányt indít a lakosság ellenérzésének a leküzdésére.
   
Trojanowska tájékoztatása szerint a hat gigawatt atomerőművi kapacitás azt jelenti, hogy évente 47 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.
   
Lengyelországban az éves szén-dioxid-kibocsátás meghaladja a 300 millió tonnát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.