Kezet fognak?

Az Arab Liga újra összeül a szíriai válság ügyében

Katar kérésére összeülnek az Arab Liga külügyminiszterei, hogy megvitassák a szíriai válságot.

2011.11.06 19:35MTI

Mivel Szíriában továbbra is folytatódnak az erőszakos cselekmények, Katar az Arab Liga összehívását kezdeményezte.

A külügyminiszterek várhatóan szombaton - november 12-én - vitatják meg a szír helyzetet.

Damaszkusz a héten megkezdte a rendszerellenes megmozdulások során őrizetbe vett emberek szabadon bocsátását, amely egyik eleme az Arab Liga által kidolgozott és a szíriai kormány által elfogadott, a belpolitikai válság rendezését célzó tervnek. Ugyanakkor szíriai ellenzéki szervezetek szerint a muszlim áldozati ünnepen (íd al-adha) is folytatódnak az erőszakcselekmények: a biztonsági erők legalább hat polgári lakost öltek meg vasárnap, más jelentések 16 halottról tudnak Homsz, Hama és Idlib városokban, amelyek a demokratikus mozgalmak központjainak számítanak. A Párizsban élő Burán Galijun, a szír ellenzéki Nemzeti Tanács elnöke kizárta, hogy kompromisszumot kötnének az Aszad-rezsimmel. Az áldozati ünnep alkalmából kiadott nyilatkozatában méltatta a felkelés áldozatait és közölte, hogy a tanács az ENSZ-hez és az Arab Ligához fordult a szír lakosság védelme érdekében és nemzetközi megfigyelők Szíriába küldését szorgalmazta. Ahmed Hasszún szíriai főmufti a Spiegel német hírmagazinnak adott interjúban elképzelhetőnek tartotta, hogy Bassár el-Aszad államfő visszavonuljon a politikai életből.

"Elnöksége nem életre szóló" - mondta az Aleppóban élő jogtudós.

"Az egykor szemészorvos Aszad vissza akar térni (eredeti) szakmájához" - mondta a főmufti, aki szerint az államfő álma, hogy ismét egy szemészklinikát vezethessen.

Hasszún, aki hazája legrangosabb vallási vezetője, az elnök bizalmasának számít.

Mint a főmufti kifejtette, Aszad felelősséggel tartozik a politikai hibákért, de - szerinte - tartja magát az Arab Liga előtt vállalt kötelezettségekhez és reformokat vezet be. Hasszún ugyanakkor az erőszakért főként a szomszédos országokból érkezett fundamentalistákat teszi felelőssé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.