"Hatalommal való visszaélés"

Börtönbe megy? Timosenko hét évet kapott

Bűnösnek találta a kijevi Pecserszki kerületi bíróság Julija Timosenko volt kormányfőt hivatali hatalommal való visszaélés bűnében - áll a Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró által kedden felolvasott ítéletben.

2011.10.11 13:08MTI

Az ítélethirdetés kedd reggel 8 órakor kezdődött meg.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül kötötte meg Oroszországgal a vád szerint Ukrajna számára hátrányos gázszállítási szerződéseket, 200 millió dolláros kárt okozva az országnak.

Az ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte. Timosenko mindvégig tagadta, hogy bűnt követett volna el, és vádolja vádolja politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről. "Dicsőség Ukrajnának" – kiáltotta a vádlott a tárgyalóterembe érve. Timosenko a szokásos népi hajkoszorúval a fején, férje és lánya társaságában érkezett. A bíróság előtt az ellenzéki vezető több száz híve gyűlt össze. "Szabadságot Julijának", "Le a banditákkal" – skandálták a több száz, sisakos, pajzsos rohamrendőr gyűrűjében. A belügyminisztérium egyik illetékesének közlése szerint "terrorveszélytől tartva" a bíróság környékét mintegy ezer rendőr biztosítja.

Az Ukrajnával társulási szerződés aláírására készülő Európai Unió bírálta az eljárást, és figyelmeztetett, hogy az ellenzéki vezető elítélésének hátrányos következményei lesznek Kijev és Brüsszel kapcsolataira.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn mindazonáltal jelezte: az Ukrajnával való közeledésről szóló tárgyalások folytatódnak, bármilyen legyen is az ítélet, még ha az unió nem túl derűlátó is "az ügyet illetően, amely az igazságszolgáltatás szelektív alkalmazására hasonlít".

Egyes helyi média, illetve elemző szerint várhatóan elítélik a volt kormányfőt, de ezután elképzelhető az EU kiengesztelése érdekében a vád alapjául szolgáló büntető törvénykönyvi cikk dekriminalizációja és Timosenko szabadon engedése.

Hétévi börtönre ítélték a volt ukrán kormányfőt

"A bíróság bűnösnek találta és hétévi börtönbüntetésre ítélte Julija Vlagyimirivna Timosenkót" – közölte az ítéletet kihirdetve Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró.

Hangsúlyozta, hogy Timosenko tetteinek társadalmi veszélyességére való tekintettel nem látja megalapozottnak a vádhatóság által kért ítélet enyhítését.

A június 24. óta tartó perben a volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül, a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak 1,5 milliárd hrivnya (188 millió dollár) értékű kárt okozva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket. A bíróság a börtönbüntetésen túl mintegy 1,5 milliárd hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte és hivatali tisztségek betöltésétől három évre eltiltotta a volt kormányfőt. Az ítélethirdetés után Julija Timosenko bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt , és felszólította az ukránokat, harcoljanak a tekintélyuralmi rendszer ellen.

"Az európai intézményeknél harcolunk hírnevünk védelmében. Erősek leszünk, és megvédjük Ukrajnát a tekintélyelvűségtől és a szabadság hiányától" – jelentette ki a vádlott az ítélethirdetés után.

Timosenko és a védelem végig tagadta, hogy a volt kormányfő bűncselekményt követett volna el, és koncepciós per megszervezésével vádolta fő politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics államfőt. Az ítélet ellen a fellebbviteli bíróságon lehet fellebbezni.

Timosenko a kijevi vizsgálati fogdában marad, amíg az ítélet nem jogerős. A büntetés letöltését őrizetbe vételétől – augusztus 5-től - számítják.

Az EU mélységesen csalódott

Az Európai Unió mélységes csalódottságának adott hangot Catherine Ashton a Julija Timosenko ellen hozott keddi ítélet miatt.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagállamok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása közben kiadott állásfoglalásában megállapította, hogy a büntetőper lefolytatása során nem tartották tiszteletben a tisztességes, átlátható és független jogi eljárás nemzetközileg elfogadott normáit. Ashton szerint Ukrajnában az igazságszolgáltatást politikailag motivált módon, szelektíven alkalmazzák az ellenzék vezetőivel és a korábbi kormány tagjaival szemben.
   
Az Európai Unió felszólította az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes, átlátható és pártatlan eljárást Timosenko fellebbezési ügyének elbírálásakor, illetve volt kormánytagokkal kapcsolatos más ügyekben.
   
Ashton az állásfoglalásban külön kitért arra: a fellebbezési jogot nem szabad csorbítani azzal, hogy a vádlottat korlátozzák választásokon való indulásban, beleértve a jövőre esedékes parlamenti választásokat.
   
Az uniós állásfoglalás szerint jelentős hatást gyakorol majd az EU-ukrán kapcsolatokra az, hogy miként tartják tiszteletben az ukrán hatóságok a jogállamiság általános értékeit, illetve miképpen kezelik ezeket a konkrét ügyeket. Ashton utalt ezzel kapcsolatban a készülő EU-ukrán társulási megállapodás megkötésének kérdésére, valamint a politikai párbeszéd, illetve a szélesebb értelemben vett együttműködés jövőjére.

Janukovics: nem végleges az ítélet

"Ez nyugtalanítja az Európai Uniót, és mi megértjük, miért van ez így" – mondta az elnök újságíróknak.
   
"Kétségkívül sajnálatos, hogy ez az ügy hátráltatja Ukrajna európai integrációját" – ismerte be az elnök.
   
Az Európai Unió figyelmeztetett, hogy per kedvezőtlenül befolyásolhatja az Ukrajnával való társulási szerződés aláírását.
   
"Ma a bíróság a hatályos büntető törvénykönyv értelmében döntött. Ez nem végleges döntés" - tette hozzá, a fellebbviteli bíróságra és esetleges törvénymódosításokra utalva.
   
Egyelőre semmilyen konkrét lépés sem történt a törvénymódosítások ügyében, de illetékesek elmondták, hogy Janukovics az EU szeptember végi varsói partnerségi csúcstalálkozóján arról tájékoztatta az uniós vezetőket, hogy elképzelhető a Julija Timosenko ellen felhozott vádak alapjául szolgáló büntető törvénykönyvi cikk "dekriminalizálása".
   
Dmitro Sencsev, a Janukovicsot támogató Régiók Pártja elnökhelyettese kilátásba helyezte, hogy megvizsgálják a kérdést, ha Timosenko hajlandó kifizetni a vád szerint az országnak okozott közel 200 millió dolláros kárt.
   
Az Interfax-Ukraini hírügynökség jelentése szerint az államfő hozzátette: "a Timosenko-ügyet örökségbe kaptuk, mert a bűnvádi eljárást az ukrán védelmi és nemzetbiztonsági tanács utasítására még 2009 februárjában indították meg. A rendvédelmi szervek kivizsgálták és logikus módon bírósági ítélettel végződött".
   
Julija Timosenkót azzal a váddal ítélték el kedden, hogy 2009-ben Ukrajnát megkárosítva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket.
   
Viktor Juscsenko volt elnök, Timosenko egykori szövetségese, majd vetélytársa kedden a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy nem találja politikai indíttatásúnak a volt kormányfő elleni eljárást.
   
"Elárulta a nemzeti érdekeket, amikor 2009 januárjában megkötötte a gázszállítási szerződéseket" – jelentette ki a volt elnök, aki emlékeztetett, hogy Timosenko az engedélye nélkül utazott Moszkvába és kötötte meg a megállapodást.
   
"Miért fizet Németország alapdíjként 250 dollárt (1000 köbméter) importált gázért, Szlovákia, Ausztria 250-300 dollárt, Ukrajna pedig 450 dollárt? Miért fizet Ukrajna annyit, mintha Franciaország és Olaszország határán, az Alpokban lenne? Ki áll emögött?" – tette fel a kérdést Viktor Juscsenko.
   

A lengyel külügyminisztérium aggódik

A per lefolytatásának módja és a keddi elmarasztaló ítélet az ukrán igazságszolgáltatás átpolitizálását tanúsítja, és megtépázza Ukrajna tekintélyét, mint olyan országét, amely éppen alapvető európai átalakulást hajt végre - olvasható a Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt sújtó ítélet kapcsán kedden kiadott lengyel külügyminisztériumi nyilatkozatban.

Lengyelország következetesen támogatta és támogatja az ukrán népet európai választásában. Ukrajna európai törekvései egyúttal kötelezettséget jelentenek az európai uniós politikai és társadalmi rend normáinak és szabványainak alkalmazására és erősítésére - áll a nyilatkozatban. Lengyelország - az Európai Unió egészéhez és tagországaihoz hasonlóan - nyugtalansággal figyeli a Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök elleni pert - folytatódik a szöveg.
   
Lengyelország több ízben - mind az EU fórumain, mind pedig az ukrán hatóságokkal való közvetlen kapcsolattartás során - hangsúlyozta: mindent meg kell tenni avégett, hogy ezt a pert tisztességes, átlátható módon, a vádlott személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett folytassák le. Az ügy további kimenetele egyértelműen meg fogja mutatni, hogy Ukrajna közeledik vagy távolodik attól a kormánya által kinyilvánított és társadalma támogatását élvező céltól, amit az európai integráció jelent - fejeződik be a varsói külügyminisztérium nyilatkozata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.