Komoly következményei lesznek

Ma kiderül, mit kap Timosenko

A kijevi bíróság előreláthatólag kedden hirdet ítéletet Julija Timosenko volt kormányfő perében; a döntésnek várhatóan komoly következményei lesznek a volt szovjetköztársaság és az Európai Unió viszonyára.

2011.10.11 07:45MTI

Az ukrán és a nemzetközi média várhatóan megrohamozza a Pecserszki kerületi bíróság kis tárgyalótermét, ahol Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró a tervek szerint közép-európai idő szerint 8 órakor kezdi meg az ítélet kihirdetését. Az ítélet felolvasása várhatóan három-négy órán át tart – közölte hétfőn a vádlott egyik ügyvédje.

A június 24-én kezdődött perben az ügyészség hét év börtönbüntetés kiszabását kérte az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkóra.

A védelem a felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a per politikai indíttatású, s nem történt bűncselekmény. Timosenko elítélése miatt súlyosan megromlanának az Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok.

Az unió ugyanis "súlyos ügynek" tartja a 2004. évi "narancsszínű forradalom lelke" elleni pert, amely rányomhatja a bélyegét a társulási szerződésről Kijevvel jelenleg is folyó tárgyalásokra. - Aggodalom tapasztalható az Európai Unió tagállamainak körében Julija Timosenko volt ukrán kormányfő perének esetleges politikai motivációját illetően - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter uniós kollégáival Luxembourgban folytatott hétfői találkozóját követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.