Hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják

Október 11-én ítéletet hirdetnek Timosenko felett

Rogyion Kirejev közölte: a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyében október 11-én kezdődik meg az ítélethirdetés.

2011.09.30 15:09MTI

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság tanácsvezető bírája bejelentette, hogy a bíróság október 11-ig tanácskozásra vonul vissza, addig a tárgyalást elnapolta.
   
Pénteken kora délutánra várták, hogy Julija Timosenko az utolsó szó jogán felszólal a bíróságon, ami nem történt meg. A vádlott ugyanis fél napot kért a felkészülésre és az ügyvédeivel való konzultációra. Ezután a bíró bejelentette, hogy a bíróság október 11-ig visszavonul a tanácskozóterembe.
   
Kirejev délelőtt elrendelte, hogy az ítélethirdetésen csak néhány, a perben közvetlenül érintett személy és újságírók lehetnek jelen. Döntését azzal indokolta, hogy a teremben jelen lévők korábban több alkalommal akadályozták a tárgyalás menetét "intoleráns megszólalásaikkal".
   
A kijevi Pecserszki kerületi bíróságon június 24-én kezdődött meg az ellenzéki vezető pere, akit a főügyészség egyebek közt azzal vádol, hogy miniszterelnökként a 2009-ben Oroszországgal megkötött gázszállítási szerződésekkel mintegy 200 millió dollár értékű kárt okozott Ukrajnának. Az ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását, Timosenko egyes tisztségek betöltésétől való eltiltását, valamint a vád szerint okozott kár megtérítését kérte a bíróságtól.
   
Az augusztus 5-e óta őrizetben lévő volt kormányfő mindvégig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, s azzal vádolja politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy így akar megszabadulni tőle. A védelem szerint a bizonyítékként felhasznált dokumentumok között hamisítványok vannak.
   
Timosenko pénteken kijelentette, hogy elítélése véget vetne Ukrajna európai törekvéseinek. "Ami itt történik, az az ukrajnai diktatúra tökéletes példája" – mondta a politikus, azzal vádolva az ügyészeket, hogy "hóhérok, akik ellenzéki politikus meglincselésére és megkínzására kaptak utasítást".
   
Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke pénteken Varsóban aggodalmát fejezte ki Julija Timosenko pere miatt, amelyet "súlyos ügynek" nevezett, s amelynek szerinte következményei lehetnek a Kijevvel folyó kereskedelmi tárgyalásokra. Az EU elnöke ugyanakkor közölte, az unió továbbra is azt várja, hogy az év végéig lezárják az Ukrajnával való társulási szerződésről szóló tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.