Hatalommal való visszaélés a vád

Timosenko-per: Hétévi börtönbüntetést kért az ügyész

Hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyész a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőre.

2011.09.27 19:05MTI

"A bírósági vizsgálat eredményei alapján kérjük, hogy a bíróság nyilvánítsa Timosenkót bűnösnek. Az elkövetett bűncselekmény súlyosságára való tekintettel hétévi szabadságvesztés kiszabását kérjük" - közölte az ügyész, aki azt is indítványozta, hogy Timosenkót három évre tiltsák el bizonyos tisztségek betöltésétől.

A vád kérte továbbá a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat 1,516 milliárd hrivnyás (200 millió dolláros) követelésének kifizetését, a vád szerint az okozott kár értékének megtérítését. A 2004-es "narancsszínű forradalom" vezéralakját, Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben, miniszterelnöki hatáskörét túllépve, Ukrajnát megkárosító gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. A tárgyalást szerdára napolták el. A vádbeszéd elhangzása előtt Rogyion Kirejev bíró elutasította a védelem kérését, azt, hogy a bíróság vizsgáljon meg újabb, a védők szerint Julija Timosenko ártatlanságát bizonyító dokumentumokat. Timosenko pere tizenöt napi szünet után folytatódott kedden a kijevi Pecserszki bíróságon.

A tárgyaláson jelen volt Jose Manuel Pinto Teixeira, a Timosenko szabadlábra helyezését követelő Európai Unió kijevi nagykövete.

A tárgyalás előtt rohamrendőröket vezényeltek a bíróság körüli utcákba. A bíróság épülete előtt a volt kormányfő több száz híve tüntet sátrakban. Egy újságíró szemtanúja volt annak, hogy a bíróság épülete előtt összetűztek rendőrök és a volt kormányfő hívei.

A karizmatikus ellenzéki vezető pere június 24. óta tart. Először szabadlábon védekezett, majd augusztus 5-én a bírósági eljárások megsértése miatt őrizetbe vették.

Az Európai Unió nagy figyelemmel kíséri a pert. Brüsszel attól tart, hogy az ügy valójában politikai leszámolás, Viktor Janukovics elnök rendszere esetleg így kíván megszabadulni legfőbb ellenlábasától.

Az EU szeptember közepén Timosenko szabadon bocsátásától tette függővé a társulási szerződés aláírását.

Janukovics kormánya, amely az európai integrációt külpolitikája alapelemének tartja, a decemberi EU-Ukrajna csúcstalálkozón szeretné aláírni a társulási szerződést és a szabadkereskedelmi megállapodást az unióval. Az ukrán elnök a tervek szerint szeptember 29-30-án Varsóban a "partnerségi csúcson" találkozik EU-vezetőkkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.