Az elnök az alelnökök bízta meg

Jemen: tárgyalások kezdődnek a hatalomátadásról

Az alelnököt bízta meg Ali Abdullah Száleh jemeni elnök azzal, hogy az ellenzék által hónapok óta követelt hatalomátadásról tárgyaljon.

2011.09.12 16:52MTI

A hétfőn nyilvánosságra hozott államfői rendelet szerint a jelenleg Szaúd-Arábiában betegeskedő Száleh "alkotmányos előjogokkal" hatalmazza fel az alelnököt, Abed Rabbo Hádit, aki így tárgyalhat az ellenzékkel arról, milyen módon alkalmazzák azt a tervezetet, amelyet az Öböl-menti országok dolgoztak ki a krízis megoldására.
   
A terv végrehajtása során "elnökválasztást kell tartani egy előre megbeszélt időpontban, és biztosítani kell, hogy a hatalom átadása békésen és demokratikusan menjem végbe" - áll a dekrétumban. Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval egyeztetve kidolgozott tervben az is szerepel, hogy az elnök, saját és rokonai büntetőjogi mentességéért cserébe lemond a posztjáról; illetve, hogy az ellenzék egy békítő kormányt alakít.
   
Száleh, aki az elnöki palota elleni júniusi támadás után távozott Szaúd-Arábiába, eddig nem volt hajlandó alá írni az Öböl-menti államok tervezetét.
   
Jemenben már hét hónapja tartanak a kormányellenes zavargások, amelyek több száz halálos áldozatot követeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.