Szintet fognak lépni a terroristák

Haldoklik a barlanglakós al-Kaida - de durva lesz a feltámadás!

Az USA különleges műveleteinek parancsnoka szerint Oszama bin Laden halálával az al-Kaida abban a formában, ahogy most ismerjük, a végét járja, de figyelmeztetett, a következő generáció még sokáig munkát ad majd a különleges erőknek.

Nézze meg, kik gyűrték le Oszamát! >>> képgaléria

2011.08.02 12:17Konrád - ma.hu

Eric T. Olson SEAL admirális az Aspen Security Forum megnyitóján tartott beszédében rámutatott: a terroristavezér halála valószínűleg végzetes csapás volt az Oszama által felépített és pakisztáni rejtekhelyéről irányított „al-Kaida 1.0” számára. A csoport már most is csökkentett üzemmódban dolgozik és az Arab Tavasz forradalmai bebizonyították, nincs szükség az al-Kaidára, hogy rezsimeket döntsön meg. A szervezet néhány további vezetőjének kiiktatásával pedig várhatóan sikerül majd térdre kényszeríteni a terroristákat.

Az admirális ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a veszélyre, amit az „al-Kaida 2.0” jelent. Az olyan új típusú vezetők - mint az amerikai születésű Anwar al-Awalki, aki jelenleg Jemenben tevékenykedik - lényegesen jobban megértik Amerikát, mint Amerika őket.

Az új szervezet „átalakul, és szétoszlik” - mondta. „Bizonyos szempontból sokkal nyugatiasabb lesz, kettős állampolgárokkal, és kevesebb barlanglakóval.”

Al-Awalki és hasonszőrű társai úgy alakítják majd üzenetüket, hogy szélesebb közönséget érhessenek el vele, miközben olyan minden kormányzatot nélkülöző helyekről irányítják majd a szervezetet, ahol kényelmesen csempészhetik a fegyvereket és trenírozhatják a híveket.

Olson kitért bin Laden utódjára, Ayman al-Zawahirire is. Szerinte az új vezér még nem mutatta ki foga fehérjét, ezzel bizonytalanságban tartva az USA terrorellenes szervezeteit. Az admirális egyetért a Fehér Ház új csapásirányával, aminek értelmében a terroristákat fókuszált módon kell kiiktatni, nem pedig mindent-bele inváziókkal. Ez leginkább a vendéglátó országok saját erőinek kiképzését takarja.

Ahhoz, hogy ez hatékonyan működjön, az USA hadseregének jó viszonyt kell ápolnia a helyi erőkkel. Márpedig ennek feltétele, hogy a katonák nyelveket tanuljanak, megismerkedjenek a helyiekkel, tanulmányozzák a történelmet és kiismerjék a feketepiac működését. Szerinte az újfajta al-Kaida elleni küzdelem még legalább egy évtizedig el fog tartani, és a különleges erők katonáinak a helyszínen kell majd tartózkodniuk még a konvencionális csapatok kivonása után is.

Ez továbbra is nagy nyomás alatt tartja majd az egyébként is túlhajszolt csapatait. Az általa irányított különleges fegyvernemek állománya közel megduplázódott a 2001-es támadás óta, 32 000-ről 60 000-re emelkedett, olyan különlegesen képzett katonákkal, mint a SEAL-ek, Zöldsapkások, Rangerek és a tengerészgyalogság különlegesei. De az állomány fele folyamatosan küldetést teljesít, és ez a tempó rossz hatással van a katonákra és családjaikra, eredményeképpen sok a válás és a különköltözés.

Olsen a legrégebben szolgáló SEAL, mindössze két hét van hátra nyugdíjba vonulásáig, 38 évnyi szolgálat után. Utódja a szintén „fóka” Bill McRaven admirális lesz, a parancsnok, aki a bin Laden elleni akciót irányította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.