Több tízezren az utcákon

Fáradhatatlanul követelik Jemenben az elnök távozását

Több tízezer - a szervezők szerint 250 ezer - tüntető követelte pénteken Jemen fővárosában, Szanaában, hogy a jemeni államfő, aki jelenleg a szomszédos Szaúd-Arábiában van gyógykezelésen, távozzon a hatalomból.

2011.07.01 17:06MTI

"Kéz a kézben menetelünk, hogy elérjük célunkat", "A nép átmeneti tanácsot akar" - skandálták a tüntetők a város északi részén, miután meghallgatták a péntek déli imát, amelyen a hitszónokok sürgették az ügyvezető államelnököt, tegye lehetővé, hogy Jemen mielőbb új vezetőt választhasson Ali Abdalláh Száleh elnök helyére. A tömeget a rezsimmel szembefordult tábornok, Ali Mohszen el-Ahmar katonái vigyázták.
   
Közben Szanaa déli felében szintén tömegek tódultak az utcára, de ők Száleh elnököt éltették.
   
A 33 éve hatalmon lévő Szálehet Szaúd-Arábiában ápolják, miután június elején kormányának több tagjával együtt súlyosan megsebesült az elnöki hivatalt ért rakétatámadásban.
   
Taizzban, a fővárostól délre a tüntetők Szaúd-Arábia-ellenes jelszavakat is skandáltak. "Jemen nem Bahrein" - kiáltozták. A perzsa-öböli parányi monarchiába márciusban szaúdi csapatok vonultak be, hogy segítsenek megvédeni a királyi családot a tömeges ellenzéki tiltakozásokkal szemben.
   
Tüntetések voltak pénteken Jemen más városaiban is, északon Szaadában, és a délkeleti országrészben, Hadramaut tartományban.
   
Közben délen, Zindzsibár környékén - 50 kilométernyire a nagy kikötővárostól, Ádentől - továbbra is feszült a helyzet, pénteken is szórványos lövöldözés hallatszott. A város május vége óta radikális iszlamisták kezén van.
   
Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy az ingatag jemeni helyzetet kihasználva az al-Kaida terroristahálózatéhoz hasonló szellemiségű erők tartósan megvethetik a lábukat az arab országban, és onnan kiindulva merényleteket hajthatnak végre a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.