Több tízezer torokból szállt a könyörgés

Az elnök lemondásáért tüntettek és imádkoztak Jemenben

Több tízezren tüntettek és imádkoztak pénteken Jemen fővárosában az autokratikus rendszer felszámolásáért és a hatalmat több évtizede gyakorló elnök lemondásáért.

2011.06.24 19:51MTI

Hasonló megmozdulások voltak az ország több más városában is. Szanaában a korábban tapasztalthoz képest békés volt a tüntetés, de Adenben egy embert lelőttek a biztonsági erők.

Ali Abdullah Száleh elnök kényszerű külföldre távozása patthelyzetet hozott létre: egy merényletben szerzett sérülése és a távolléte miatt nem képes kézben tartani az összes szálat, de a távozását követelő erők sem tudták kicsikarni a lemondását.

Az elnök távozásán kívül a fő követelésük egy ideiglenes tanács felállítása, amely választásokat készítene elő. Ebben a tanácsban helyet követelnek a fiatal aktivistáknak, akik február óta mozgásban tartják az eseményeket. Részvételük lenne a garancia arra, hogy felszámolják a rendszer még álló pilléreit.
   
Adenben a tüntetők dél-jemeni zászlót is vittek magukkal, ami a szeparatista érzések megerősödését jelzi. Az északi és a déli országrész csak 1990-ben egyesült. A katonaság egy tüntetőt lelőtt, hatot megsebesített a városban. Adenban egy merénylet is volt: egy katonai ellenőrző ponton felrobbant egy gépkocsiba rejtett pokolgép. Négy katona és egy civil életét vesztette, 16-an megsebesültek.
   
Az ENSZ pénteken bejelentette, hogy emberi jogi szakértőket küld a jövő hétfőn Jemenbe a helyzet felmérésére. Egyaránt találkozni fognak kormányzati illetékesekkel, ellenzéki politikusokkal és vallási vezetőkkel.
   
Az Egyesült Államok és szomszédos arab országok azt követelik, hogy Száleh elnök azonnal és békésen adja át a hatalmat a helyettesének. Ez kevesebb annál, amit a tüntetők követelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.