"A fiatalság forradalma"?

Az államfő körei támadtak a jemeni mecsetnél?

Egy arab lapnak adott interjúban Szadik al-Ahmar sejk, a szóban forgó törzs, a hasidok vezetője azt mondta: a legbefolyásosabb, a hatalomellenes tüntetéseket támogató jemeni törzsnek nincs köze ahhoz az elnöki palota mecsetjét ért júniusi támadáshoz, amelyben Ali Abdalláh Száleh elnök is megsérült, azt egyes információk szerint az államfő közelében a hatalomért ácsingózó személyek tervelték ki.

2011.06.20 16:58MTI

A sejk az Aszark al-Avszat című internetes lap újságírójának kérdésére azt fejtegette, hogy az utóbbi hónapok jemeni eseményei   nem az ellenzék és a kormányerők közötti hatalmi válságot jelentik, hanem "a fiatalság forradalmát", illetve "Isten akaratát", amelybe a törzsek nem akarnak erőszakkal beavatkozni, ezért "fegyvereiket otthon hagyták", amikor csatlakoztak a békésen tüntetőkhöz.
   
A főváros néhány negyedében végül mégis voltak összecsapások a biztonsági erők és az al-Ahmart támogató fegyveresek között, a sejk szerint azonban ennek az volt az oka, hogy az elnök a "marginális" csatározásokkal el akarta terelni a törzsi vezetők figyelmét a jemeni emberek valódi igényeiről, mivel a hasid törzs  "támogatja a békés forradalom céljait és nemes értékeit".

Mi csak védekeztünk, és keményen megleckéztettük a kormányerőket, de nem mi támadtunk - hangoztatta al-Ahmar. Később hozzátette, az egyes állami intézmények épületeit is csak azért foglalták el, mert azok a jemeni nép tulajdonai, de Száleh "katonai bázissá" alakította ki őket, hogy onnan támadjon a felkelőkre.
   
Saját bevallása szerint a sejk nem akarja felváltani Szálehet az elnöki poszton, és a testvérei közül sem törekszik senki az ország élére. A június eleji támadásban megsérült, a 33 éve hatalmon lévő államfő Szaúd-Arábiába távozott, és al-Ahmar, akinek nincsenek információi az elnök egészségügyi állapotáról "nem tanácsolja neki, hogy visszatérjen", mert akkor lázadás törne ki.

A sejk és törzse egyébként a békés hatalomátvétel híve, s al-Ahmar véleménye szerint meg kell őrizni az alkotmányos kereteket, és a jelenleg kormányzó, "mindenki számára elfogadható" alelnöknek kell "megdolgoznia" az ország stabilitásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.