Kész lemondani a hatalomról

Jemen: ezrek követelik Száleh elnök fiainak távozását

Tízezrek tüntettek vasárnap Jemen nagyobb városaiban az elnök fiainak és más munkatársainak távozását követelve, miközben az elnök egy közeli munkatársa közölte, hogy Ali Abdulláh Száleh rövidesen visszatér Jemenbe, és kész lemondani a hatalomról.

2011.06.26 18:23MTI

Az államfő két fia közül a 42 éves Ahmed Száleh a Republikánus Gárda elit alakulat főparancsnoka. A gárda fontos szerepet játszott Száleh rendszerének védelmezésében a február óta tartó ellenzéki megmozdulások során.

Testvére, Háled a hadsereg egyik parancsnoka. A tüntetők azt is követelték, hogy Ali Abdulláh Száleh elnök közel 33 év után távozzon a hatalomból.

Száleh Szaúd-Arábiában tartózkodik kórházi ápoláson, mivel június 3-án súlyosan megsérült az elnöki palota mecsetjét ért támadásban.

Az elnök két napon belül beszédet mond a televízióban - jelentette be vasárnap sajtótitkára. Hozzátette: az elnök jó egészségnek örvend és Szaúd-Arábiából irányítja az ügyeket. A 69 éves Száleh a palota elleni támadás óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.


Száleh elnök várhatóan a közeljövőben visszatér Jemenbe, és kész átadni a hatalmat a parlamentnek és egy koalíciós kormánynak - jelentette később a helyi média az elnök egyik közeli munkatársára hivatkozva.

A nevének elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta: az államfő gyakorlatilag meggyógyult és kész rövidesen visszatérni a hazájába.

Hazatérése után két kérdést kíván rendezni: átadni minden hatalmat a parlamentnek és megalakítani a koalíciós kormányt. Ezután kész előre hozott elnökválasztásokat kiírni és békésen feladni a hatalmat. Az illetékes elmondta: június 3-án az elnök közvetlen közelében robbant fel egy pokolgép, és szerencséje volt, hogy életben maradt. Arról nem akart beszélni, ki állt a merénylet mögött.

Más források szerint aknatámadás érte az elnöki palota mecsetjét, ahol az államfő és több állami vezető tartózkodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.