A megkérdezettek 25 százaléka válaszolt igennel

Varsóban nem akarnak emlékművet a szmolenszki katasztrófa áldozatainak

A varsóiak több mint 70 százaléka nem akarja, hogy a lengyel fővárosban emlékművet állítsanak a szmolenszki katasztrófa áldozatainak.

2011.06.28 13:06MTI

A CBOS közvélemény-kutató intézet felmérésében, amelynek eredményéről a keddi lengyel sajtó tájékoztatott, a következő kérdésre kellett válaszolni: "Szükségesnek tartja-e Ön, hogy a Powazki temetőben állított emlékmű mellett a főváros központjában egy másik emlékművet is emeljenek a szmolenszki katasztrófa áldozatainak?"
   
A válaszadók csaknem 71 százaléka nemmel, míg 25,4 százaléka igennel válaszolt erre a kérdésre.
   
Hanna Gronkiewicz-Waltz, a kormányzó Polgári Platformhoz tartozó varsói főpolgármester szerint a felmérés pontot tesz annak a vitának a végére, amely arról szólt, hogy a fővárosnak meg kell-e örökítenie még egy közpénzből emelt emlékművel a szmolenszki katasztrófát. A varsóiak döntő többségükben úgy vélik, hogy elegendő a Powazki katonai temetőben álló emlékmű - szögezte le a Rzeczpospolita című lap keddi jelentése szerint.
   
Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS), a légikatasztrófában életét vesztett Lech Kaczynski államfő pártja manipulatívnak nevezte a felmérést, mondván: a kérdés azt sugallja, mintha már állna egy szmolenszki emlékmű, holott a Powazki temetőben lévő nem nevezhető annak, az csupán egy stilizált síremlék.
   
Mások szerint a hatóságok következetlenek, mert egy másik felmérésen, amelyet szintén a főváros rendelt meg, a varsóiak több mint fele negatívan ítélte meg a varsói tömegközlekedés jegyárainak emelését az utazás minőségének javítása fejében. A hatóságok ennek ellenére a jegyáremelés mellett döntöttek.
   
A varsói elnöki palota elé elképzelt emlékmű 96 fényoszlopból állt volna, a kormánygép katasztrófájában szörnyethalt 96 áldozat emlékére.
   
Közben a kormány bejelentette, hogy már a miniszterelnök asztalán van a szmolenszki katasztrófa vizsgálatáról Jerzy Miller belügyminiszter irányításával készült, mintegy 300 oldalas lengyel jelentés, amelyet az angol, francia és orosz fordítás elkészülte után tárnak a nyilvánosság elé.
   
A PiS saját vizsgálatának eddig elkészült részleteit hétfői közlés szerint ezen a héten akarta közzétenni. A kormány közlése után azonban fontolóra vette, hogy megvárja ezzel a hivatalos kormányjelentés nyilvánosságra hozatalát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.