Egy EU-elnökség reményei

"Lengyelország példakép az EU számára"

Az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Lengyelország ma példakép az Európai Unió számára, amely nagy reményeket fűz az idei második félévi lengyel EU-elnökséghez.

2011.06.17 15:37MTI

Jerzy Buzek pénteken Varsóban mondta ezt a Donald Tusk lengyel kormányfővel és az EP-ben jelen lévő valamennyi frakció képviselőivel lezajlott találkozó után. Az EP elnöke szerint Lengyelország nagyon jól felkészült az EU elnöki tisztségének ellátására.
   
"Rendkívül elégedett vagyok, hogy ilyen pozitív kép alakult ki Lengyelországról. Ez annak köszönhető, hogy az ország nehéz utat járt be, és ma példaképül szolgál a megfontolt politika folytatása szempontjából" - tette hozzá a Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten.

Lengyelország példát mutat abban, hogyan kell végrehajtani azokat a mélyreható változásokat, amelyek az EU számára is szükségesek - tette hozzá. Mint mondta, a lengyel EU-elnökség és annak prioritásai az EP valamennyi frakciója körében támogatást élveznek.
   
Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy a lengyel elnökség legfontosabb követelményei a biztonsággal állnak összefüggésben. "Az energiáról, az élelmiszerről, a határok biztonságáról és a közös védelmi politikáról van szó" -  mondta. "Ha az unió erős akar lenni globális szinten, tudatában kell lennie saját jelentőségének a keleti politikában, a földközi-tengeri dimenzióban és a Nyugat-Balkánon" - fejtette ki.
   
Varsóban pénteken befejeződött az elnökök értekezlete. Ez az EP politikai szerve, amely egyebek között a törvénykezési munka szervezéséért és tervezéséért, valamint az EU más intézményeivel, nemzeti parlamentjeivel és harmadik országokkal fenntartott kapcsolatokért felel.

A küldöttség tagjai között voltak Buzek mellett az EP egyes politikai tömörüléseinek elnökei és főtitkárai. A tanácskozás fő témái voltak a lengyel elnökség prioritásain kívül a többéves EU-költségvetéssel összefüggő kérdések, a görögországi válság és az EU-bővítés. Lengyelország lesz az első ország, amely megkezdi a tárgyalásokat a többéves EU-büdzséről, amelyeket ezután az EU-elnökségben Varsót követő Dánia és Ciprus folytat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.