A lengyel külügyminisztérium teljesíti

A szmolenszki katasztrófa helyszínének körbekerítését kérték a hozzátartozók

Kerítéssel szándékozik körbevenni a 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófa helyszínét az áldozatok hozzátartozóinak kérésére, saját költségére a lengyel külügyminisztérium.

2011.06.07 12:45MTI

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő lengyel sajtójelentések szerint arról tájékoztatott, hogy a katasztrófa helyszínén - ahol a lengyel kormánygép lezuhant - betonalapba ágyazott fémkerítést húznak fel. Hozzátette, hogy a kerítés ideiglenes lesz, amíg el nem készül az emlékmű. Ez az áldozatok hozzátartozóinak kérése volt - közölte.
   
A szóvivő elmondta, hogy a munkálatok elkezdéséhez már megkapták a lengyel és az orosz ügyészség ehhez szükséges engedélyét. A szmolenszki járási hatóságok engedélyének érkezését a közeljövőben várják.
   
A 2010 Katyni Családok Egyesülete nevű szervezet azt is szeretné, hogy kerüljön vissza helyére  a társaság által a katasztrófa helyszínén felállított lengyel nyelvű emléktábla, amelyet idén áprilisban, Bronislaw Komorowski lengyel és Dmitrij Medvegyev orosz elnök szmolenszki találkozója előtt távolítottak el, mert nem volt meg hozzá az orosz hatóságok engedélye.

A kőbe vésett szövegben említés történt arról, hogy a szerencsétlenül járt lengyel küldöttség "a katyni erdőben elkövetett szovjet tömeggyilkosság" áldozatainak emlékére rendezett ünnepségre tartott.
   
Az orosz hatóságok által a lengyel tábla helyére tett kétnyelvű tábla szövege nem tájékoztat arról, hogy a lengyel küldöttség miért repült Szmolenszkbe.
   
A külügyi szóvivő elmondta, hogy az emléktábla ügyével a két kulturális tárca vezetői foglalkoznak majd, miután meghatározták a katasztrófa helyszínén felállítandó emlékmű végső formáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.