A litván nagykövet váratlan kijelentést tett

Megdöbbent a lengyel külügy

A lengyel külügyminisztérium "megdöbbenéssel és felháborodással" fogadta Litvánia varsói nagykövetének kijelentését, amely szerint a Litvániában élő lengyelek nem lojálisak országához.

2011.06.21 10:00MTI

Loreta Zakareviciené - lengyel sajtójelentések szerint - a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva egyebek között így fogalmazott: "Olykor az a benyomásom, hogy ők (a litvániai lengyelek) nem érzik magukat Litvánia állampolgárainak". A nagykövet asszony szerint lojálisabbak Litvániához az ottani oroszok, zsidók és fehéroroszok. Példaként állította a litvániai lengyelek elé a lengyelországi litvánok Lengyelország iránti lojalitását.
   
Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő szerint a tárca "megdöbbenéssel és felháborodással" fogadta a nagykövet szavait. "Egy nagykövetnek nem az a feladata, hogy nehezítse az országok közötti szabályszerű kapcsolatokat, hanem éppen ellenkezőleg, arra kellene törekednie, hogy könnyítse azokat" - mondta. Az ilyen kijelentések szerinte arról tanúskodnak, hogy a litván hatóságok nem értik meg a lengyel kisebbség problémáit, és nem tanúsítanak toleranciát a hivatalos állásponttól eltérő nézetek iránt.
   
A néhány százezres litvániai lengyel kisebbség, amely Vilnius környékén tömbben él, egyebek között azt követeli, hogy ne litván, hanem lengyel írásmód szerint írhassa nevét. A litván parlament éppen Lech Kaczynski néhai lengyel elnök utolsó litvániai látogatásának napján, 2010. április 8-án utasította el az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet - emlékeztetett a Rzeczpospolita című lengyel lap. Ehelyett a litván hatóságok növelték a litvániai lengyel iskolákban litván nyelven oktatandó tantárgyak számát, és csökkentették az ilyen intézmények számát.
   
A litván nagykövet az interjúban elismerte, hogy Litvániának meg kell oldania a nevek írásának ügyét, de, mint mondta, ez nem olyan egyszerű kérdés. Litvánia azt tervezi, hogy kétnyelvű feliratokat vezet be azokon a településeken, amelyeken nemzeti kisebbségek élnek - közölte. Úgy vélte, hogy az 1994. évi lengyel-litván szerződés mindkét országban biztosítja a kisebbségi jogokat, csak az a kérdés, hogyan valósítják meg a gyakorlatban az előírásokat.
   
A litvániai lengyelek múlt szombaton az Egyesült Államok vilniusi nagykövetsége előtt tiltakoztak "diszkriminációjuk" miatt. Hasonló tiltakozásokra került sor Varsóban és több amerikai városban. A vilniusi tüntetők petíciót adtak át a vilniusi amerikai nagykövetnek. Felpanaszolták, hogy "Litvánia, amely a NATO és az Európai Unió tagja, korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait", és a nagykövet közvetítését kérték a litvániai lengyelek érdekeinek védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.