Líbia a NATO-ra irányítja célkeresztjét

Irtóháborút folytat az észak-atlanti szövetség?

A líbiai állami média szerint 15 ember meghalt és több mint húsz megsebesült a NATO egy légitámadásában, amelyet civil célpontok ellen hajtott végre szombaton a kelet-líbiai Brega városában; Brüsszel visszautasította az állítást.

2011.06.25 16:57MTI

"A keresztes gyarmatosítók atlanti szövetsége polgári célpontokat, köztük egy pékséget és egy éttermet bombázott Bregában, 15 ember halálát és több mint 20-nak a sebesülését okozva a két hely látogatói közül" - jelentette szalaghírben a Moammer Kadhafi vezette rezsim állami televíziója.

A hír kapcsán a televízió elítélte a NATO Líbiában folytatott "irtóháborúját" és az általa elkövetett "emberiesség elleni bűncselekményeket".

A NATO percekkel később cáfolta, hogy polgári célpontokat támadott volna a fontos közlekedési csomópontként és jelentős olajipari központként ismert Bregában. A szövetség brüsszeli szóvivője a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az észak-atlanti szövetség erői katonai célpontokat támadtak a városban. Kadhafi kormánya rendszeresen azzal vádolja a NATO-t, hogy líbiai hadjáratában polgári célpontokat támad.

Az észak-atlanti szövetség szombaton is folytatta kiterjedt líbiai légitámadásait. Tripoli Tadzsúra nevű negyedét szombat délután három nagy erejű robbanás rázta meg, miután harci repülőgépek húztak át a főváros egén. A harcokról szóló napi jelentésében a NATO arról számolt be, hogy pénteken 35 célpontot támadott, köztük katonai járműveket és létesítményeket a Tripolitól 800 kilométerre keletre fekvő Brega olajkikötőjében.

Közben a nap folyamán kiderült, hogy 16 ismert líbiai labdarúgó és egy vezető edző Tripoliból átszökött a felkelőkhöz. A focisták a nyugat-líbiai Dzsadu városából a BBC-nek nyilatkoztak átállásuk okairól. A dezertőr sportolók között van a válogatott négy játékosa - élükön a nemzeti tizenegy kapusával, Dzsuma Gtattal -, valamint az első ligás tripoli csapat, az al-Ahly vezető edzője, Abdel ben Issza. Mint elmondták, "átverekedték magukat" a frontvonalakon addig a lázadók kezén lévő hegyvidéki sávig, amely Tripolitól 90 kilométerre délre kezdődik és nyugat felé egészen a tunéziai határig húzódik.

A BBC-nek adott interjúban Gtat azzal indokolta lépésüket, hogy mélyen csalódtak Kadhafiban és rendszerében. "Az elmúlt 42 évben semmit sem tett Líbiáért. (...) Magunkra hagyhatna már minket, hogy felépíthessünk egy szabad Líbiát" - mondta, szavaival a német hírügynökség kommentárja szerint "piros lapot mutatva fel a líbiai vezetőnek".

A futballisták előtt számos más politikus, valamint katonai és rendőri vezető dezertált már Kadhafi kormányából. A legismertebb közülük Musza Kusza külügyminiszter és Sukri Ganem olajipari miniszter volt, aki márciusban, illetve májusban hagyta el az észak-afrikai országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.