Új életet kapott a beteg

6 kilós daganatot műtöttek ki az állából

20 centis átmérőjű daganat keserítette meg eddig egy fiatal etióp nő életét, akinek másfél éves kezelés után sikerült végleg eltávolítani az állában kifejlődött tumort.

2011.06.17 14:36ma.hu

Tíz órán keresztül tartott az az orvosi szempontból mindenképp bravúrosnak számító műtét, amelynek során egy 21 éves etióp nő állkapcsáról leműtöttek egy 20 centi átmérőjű, 6 kilós daganatot.

A német lapok által csak Tsehay-nak nevezett nő több mint tíz éve volt kénytelen rejtegetni az arcát, mert 9 éves korában a tumor kifakadt és óriási fekély keletkezett rajta. Azóta sem iskolába, sem templomba nem tudott járni, és nemcsak a privát életét, de a szociális kapcsolatait is megnehezítette az egyébként jóindulatú daganat.

"Ahogy nőtt a daganat, úgy váltam egyre elszigeteltebbé" - mesélte a műtét után. "A templomba is már csak akkor mentem, amikor senki nem volt ott, különben gyakran megbámultak." - panaszkodott.

A fiatal nő 2010 augusztusában került Münchenbe, amikor egy Afrikában gyakran megforduló amerikai orvos rábukkant. "Azt mondta az orvos, hogy Európába visz, ahol eltávolítják a daganatot. Nem hittem neki, azt gondoltam, csak azt várják, hogy meghaljak." - emlékezett vissza Tsehay a találkozásra.

Tsehay a műtét után (Fotó: DAPD)

Mégis vállalta az utazást, és Németországban egy 3D-szimulációs program segítségével megmutatták neki számítógépen, hogy milyen beavatkozásokat terveznek elvégezni rajta. Az előkészületek és a tervezés mintegy másfél évet vettek igénybe, miközben a feladat egyre sürgetőbbé vált, mert a daganat miatt Tsehay már öltözni sem tudott egyedül.

"A vidéki közösség egyáltalán nem foglalkozik az efféle esetekkel" - magyarázta Carl-Peter Cornelius, a müncheni egyetem egyik professzora, aki jól ismeri az afrikai betegek sorsát. "A falu közösségéből kitiltják, és a lehető legminimálisabbra szorítják vissza vele a kapcsolatot." Ez pedig azt jelentette, hogy a nő valóban halálra lett volna ítélve.

A 13 órás operációnak köszönhetően azonban Tsehay, aki az utóbbi időben már kizárólag folyékony táplálékot tudott magához venni és a légzés is komoly problémákat okozott neki, most már nemcsak szilárd ételeket eszik, de képes nevetni és "minden olyan dolgot csinálni, amire a száj rendeltetett".

A műtét első részében eltávolították a daganatot, ez önmagában 3 órát vett igénybe, majd a szárkapocscsontból pótolták neki a hiányzó állkapocscsontot, és egy fogorvosi team segítségével új fogakat ültettek be.

Az eredményről a németországi fej- és szájsebészeti szakorvosok éves kongresszusán számoltak be, ahol természetesen Tsehay is jelen volt. A kérdésre, hogy a műtét után hogyan érzi magát, mosolyogva annyit felelt: "Nem tudom leírni az érzést, mennyire elképesztő az egész. Egyszerűen csak boldog vagyok!"

Tsehay várhatóan július végén hazatérhet Etiópiába, és azt tervezi, hogy befejezi az iskolát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.