A NATO-főtitkár figyelmeztet

Keveset költ védelemre Európa

A Foreign Affairs című amerikai külpolitikai folyóirat legfrissebb, július-augusztusi számában megjelenő cikkében a NATO főtitkára azt írta: az európai védelmi kiadások jelenlegi üteme mellett a vén kontinens aligha tudja elegendő mértékben megőrizni katonai képességét, hogy a líbiaihoz hasonló hadműveleteket hajtson végre a jövőben.

2011.06.23 09:04MTI

Anders Fogh Rasmussen felszólította az európai vezetőket, szélesebb hadászati szempontból vizsgálják a kérdést, ismerjék fel, hogy a védelmi kiadások jelenlegi, nem egyeztetett csökkentése veszélybe sodorhatja Európa biztonságát.
   
A főtitkár kifejtette, a NATO Líbia elleni hadművelete megmutatta, hogy az európai országok - annak ellenére, hogy kevesebbet költenek katonai célokra, mint az Egyesült Államok vagy az ázsiai hatalmak - még mindig központi szerepet tölthetnek be az összetett katonai manőverekben, és még mindig a legkorszerűbb katonai képességekkel rendelkeznek Amerika után.
   
Ugyanakkor feltette a kérdést, képes lesz-e Európa ezt az előnyét megőrizni öt vagy tíz év múlva, különösen, mint írta, a világ katonai erejének folytatódó újraelosztása fényében.
   
Emlékeztetett, a hidegháború befejeződése óta a NATO európai tagállamainak katonai költségvetése mintegy 20 százalékkal csökkent.

Indiában ugyanakkor 2000 és 2009 között 59 százalékkal növekedtek, Kínában pedig megháromszorozódtak ezek a kiadások. Míg Európa a hidegháború vége felé a NATO költségvetésének 34 százalékát állta, az Egyesült Államok és Kanada pedig a maradék 66 százalékát, addig most Európa csupán 21 százalékát fedezi a költségeknek.
   
A főtitkár azt írta, belátja, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem várható el az európaiaktól, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. A megoldást nem is a kiadások növelésében, hanem a források "okosabb" elköltésében látja. Ezzel kapcsolatban azt javasolta az európai országoknak, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket, határozzák meg, mit képesek együttesen elvégezni alacsonyabb költségekkel, hatékonyabban, kisebb kockázat mellett.
   
Mint írta, szoros együttműködésre van szükség az euroatlanti biztonság két szavatolója, a NATO és az Európai Unió között. Elképzelhető, hogy a jövőben a nyugati országoknak sokkal aktívabban kell partnerséget kialakítaniuk elsősorban Indiával és Kínával, hogy megosszák a felelősséget a globális biztonság fenntartása érdekében - vélekedett a Foreign Affairs amerikai szaklapban megjelent írásában a NATO főtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.