Magasabb védelmi kiadásokat sürget a NATO-főtitkár

Európa védtelen?

Aggodalmát fejezte ki csütörtökön Madridban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az európai szövetségesekre jellemző alacsony védelmi kiadások miatt.

2011.06.16 13:40MTI

A katonai szervezet főtitkára felszólította az európai tagállamokat: munkálkodjanak együtt, hogy csökkentsék függésüket az Egyesült Államoktól a legfejlettebb technológiát képviselő fegyverek terén.
   
Rasmussen szerint a líbiai beavatkozás rávilágított az Egyesült Államoktól való függésre a hírszerzési eszközök és a precíziós fegyverek kapcsán, mert "egyetlen szövetséges sincsen mindezek birtokában".
   
A főtitkár elmondta: nem szükséges, hogy minden szövetséges rendelkezzen a fenti képességekkel, ugyanakkor több tagállam esetében szorgalmazott előrelépést.
   
Robert Gates amerikai védelmi miniszter nemrég kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az európai szövetséges államok nem fordítanak elég összeget a védelmi kiadásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.