20 órára a Parlament elé várják a megemlékezőket

"Nincsenek válaszok": nem szakítás vezetett Daróczi öngyilkosságához

Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő szombatra virradó éjjel, halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja - mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a helyszínen az MTI tudósítójának.

2010.04.03 15:45MTI

A volt kormányszóvivő a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásban vetett véget életének. A rendőrség állampolgári bejelentés alapján ment ki a helyszínre. Daróczi Dávidra 23 óra körül egy ismerőse talált rá, a lakásban az elsődleges információk szerint más nem tartózkodott.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta: "a helyszíni szemle elsődleges adatai szerint a haláleset során az idegenkezűség vagy bűncselekmény kizárható".

A mentőszolgálat sajtóügyeletese személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánt részleteket közölni, mindössze annyit mondott: egy középkorú férfihez riasztották a mentőket az Andrássy úti lakásba, s a mentősök a férfit 30-40 percen keresztül próbáltak újraéleszteni, sikertelenül.

Miután a mentőorvos megállapította a halál tényét, a helyszínt átadták a rendőrségnek. A BRFK helyszíni szemlét végző csoportja éjjel fél kettőkor érkezett meg a lakás elé, majd velük egy időben érkezett a helyszínre Budapesti Temetkezési Intézet járműve, hogy elszállítsa az elhunytat.

Elszállítják Daróczi Dávid holttestét budapesti Andrássy út 72. szám alatti, harmadik emeleti lakásából, ahol a volt kormányszóvivő az éjjeli órákban öngyilkos lett (fotó: MTI)


Az épület előtt tucatnyi fotóriporter és újságíró állt. A BRFK sajtóügyeletese éjjel három óra előtt pár perccel erősítette meg, hogy Daróczi Dávid halálát öngyilkosság okozta. Azt a sajtóértesülést, hogy a volt kormányszóvivő önakasztással vetett véget életének, nem kívánta megerősíteni. Sass Oszkár mindössze annyit közölt: a halál körülményeit vizsgálják. Daróczi Dávid 1972. április 19-én született Budapesten.

Nyíltan vállalta és hangoztatta roma származását. Eredeti neve: Daróczi József, édesapja Choli Daróczi József író, költő, műfordító. Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.

Gyurcsány Ferenc szombaton reggel az MTI-nek azt mondta, hogy letaglózta volt szóvivőjének és barátjának halála. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipeli Daróczi Dávid halálának fájdalmas terhét.

Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál - tette hozzá. A kormányfő, a kabinet tagjai és a kormányszóvivői iroda munkatársai mély megrendüléssel és fájdalommal értesültek Daróczi Dávid volt szóvivő tragikus haláláról - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel.

Daróczi Dávid igaz ember volt, halála pótolhatatlan veszteség. Osztozunk a család gyászában -
írták.

Az MSZP mély döbbenettel értesült Daróczi Dávid tragikus haláláról. A párt országos központjának közleménye szerint egy fiatalember elvesztése önmagában is felkavaró, de a megváltoztathatatlan elfogadását különösen nehézzé teszi az, ha olyan embertől kell búcsúzni, aki számukra nemcsak a hírek szereplője volt, hanem a mindennapok részese, munkatárs, sőt, sokaknak barát.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese (k) nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Andrássy út 72. szám alatti épület előtt (fotó:MTI)


Budai Bernadett megdöbbentéssel értesült Daróczi Dávid haláláról. A szocialista képviselő-jelölt felidézte, hogy csaknem két éven keresztül dolgoztak együtt kormányszóvivőként, és Daróczi Dávid személyében egy mindig felkészült, nagy munkabírású, együttműködő embert ismert meg. Budai Bernadett őszinte részvétéről és együttérzéséről biztosította a családot.

A Fidesz mély megrendüléssel fogadta Daróczi Dávid volt kormányszóvivő halálának hírét.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében részvétünket fejezzük ki Daróczi Dávid családjának
- írta Navracsics Tibor frakcióvezető az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

A Rádió C mély megrendüléssel értesült Daróczi Dávid, a roma rádió egykori főszerkesztőjének tragikus haláláról; a rádió a nap folyamán zenei műsorával kegyelettel emlékezik egykori kollégájára.

Fátyol Tivadar, a Rádió C ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton elmondta: Daróczi Dávid már a roma rádió indulásakor egyengette és aktív részeseként segítette az ország első és egyetlen roma rádiójának útját, szakmai útmutatásaival megalapozta a kisebbségi rádiózás jelenét és jövőjét. Halálával közösségünket, munkatársainkat pótolhatatlan veszteség érte, betölthetetlen űrt hagyott maga után - fogalmazott.

Daróczi Dávid halálával a magyarországi cigányság példaképe és büszkesége távozott, a hírt megrendülten fogadjuk, osztozunk a gyászban és fájdalomban – közölte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az MTI-vel.

Kolompár Orbán, az 53 fős roma érdekképviseleti szervezet nevében írt közleményében úgy fogalmazott: Daróczi Dávid a magyarországi cigányság példaképe, büszkesége, a roma népcsoport kiemelkedő alakja volt, személyét soha nem felejti el a hazai cigányság, emlékét örökre megőrzi. Daróczi Dávid a kormányszóvivői posztról való távozását követően a Batiz András korábbi kormányszóvivővel és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó cégnél dolgozott.

Neve Liptai Claudia televíziós műsorvezetővel kialakult párkapcsolata miatt az elmúlt hónapokban többször szerepelt a bulvársajtóban. Az Index a TV2 szóvivőjének tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy Liptai Claudia és Daróczi Dávid nem szakítottak, nem ez állhat az öngyilkosság hátterében.

A család és a barátok közös emlékezést tartanak este a Parlamentnél

"Szerelme, családja és barátai" szombat este nyolc órára, egy szál gyertyával várják a Parlament előtti rakparton azokat, akik szeretnének megemlékezni Daróczi Dávidról.

A volt kormányszóvivő szombatra virradóra önkezével vetett véget életének. A közös emlékezést szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Daróczi Dávid temetéséről családja később intézkedik.

Mint írják, a sajtó érdeklődését megértve és elfogadva - az újságíróktól megértését kérnek, és azt, hogy ne gyártsanak teóriákat, hanem az emlékezésben segítsenek. "Emlékezni a fiúra, a testvérre, a szerető társra, a barátra, a kollégára, az emberre".

Fájdalmunkban osztozó ismerősöket és ismeretleneket tisztelettel arra kérünk, az életére emlékezzenek - írják a közleményben. A közleményben úgy fogalmaznak: hiába is próbálnák, nem tudják szavakba önteni azt, amit éreznek: a fájdalmat, amit Daróczi Dávid hiánya már most jelent nekik, rokonainak, szerelmének, barátainak, szeretteinek, kollegáinak, ismerőseinek. "Emlékezünk, érzéseinkkel küzdünk - és hallgatunk, mert a szavakat most nem találjuk. Gyászunk megoszthatatlanul a sajátunk" - áll a dokumentumban, amelyet úgy írtak alá, hogy "Daróczi Dávid szerelme, családja, barátai".

A közlemény írói megértik, hogy velük együtt ismerősök és ismeretlenek kérdezik, miért dobta el magától az életét egy sikeres, tehetséges, ereje teljében lévő fiatalember. "Van, akinek az a munkája, hogy ezt megkérdezze, sokakat, nagyon sokakat az együttérzés vezérel. Nincsenek válaszaink, mert nincsenek válaszok" - olvasható a kommünikében.

A dokumentumban az is szerepel, hogy Daróczi Dávid mellett sokan voltak életében, volt, aki szerelemmel, voltak, akik barátként szerették. "A küzdelmet befejezte, elment. Mi, akiket itt hagyott, akiknek nagyon hiányzik, reméljük, hogy háborgó lelke holtában nyugalmat talál" - fogalmaznak.

A közlemény írói jelezték: este nyolc órától a Parlament előtt, a pesti alsó rakparton egy szál gyertyával várják azokat, akik szeretnének megemlékezni róla. A 37 éves korában elhunyt Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.