Cél: versenyképes gazdaság, több munkahely

Daróczi: Konkrét intézkedésekhez nem, de az irányhoz ragaszkodik Gyurcsány

A miniszterelnök hétfőn javaslatot tesz a parlamentben az adó- és járulék-, valamint a szociális rendszer átalakítására, a nyugdíjrendszer megváltoztatására és a közjogi csomag elfogadására, de nem ragaszkodik ezek minden eleméhez, csak az irányukhoz és a nagyságrendjükhöz - közölte a kormányszóvivő vasárnap.

2009.02.15 16:50MTI - Fotó: magyarorszag.hu

A benyújtandó törvényjavaslatok még formálódhatnak a jövő pénteken kezdődő további egyeztetéseken.

A kormány megbeszélést kezdeményez a terveiről a parlamenti pártokkal, a szociális partnerekkel, a civil szervezetekkel és mások mellett a Reformszövetséggel - hangsúlyozta Daróczi Dávid az újabb vasárnapi, soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az intézkedések célja, hogy az állami kiadások visszafogásával a gazdaságot, a vállalatokat versenyképesebbé és erősebbé tegye középtávon. A részletekről azonban nem kívánt beszélni.

Daróczi Dávid szerint a kormány az intézkedéscsomag nagyságrendjéből, irányából, céljaiból nem tud engedni. Az utóbbiak - mondta - a magyar gazdaság versenyképesebbé tétele, a munkahelyek számának növelése és az euróbevezetés menetrendjének meghatározása. A kormány javaslata nyitott, bár nem várható, hogy nagyon átalakul - emelte ki a szóvivő.

A kormányszóvivő megerősítette az MTI információját, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő formális szavazást kért a javaslatcsomagról, amely egyhangú támogatást kapott az MSZP elnökségétől és a kormány tagjaitól is.

Elmondta: ez lesz rendszerváltás óta a legmélyrehatóbb átalakítási kísérlet, a rendszerek működési logikájának megváltoztatása a cél. Ebben a helyzetben a kormány minden tagjának aktív támogatására van szükség - tette hozzá a szóvivő.

Beszámolt arról, hogy a miniszterelnök azt kérdezte a kormánytagoktól: van-e köztük, akinek a politikai meggyőződése nem engedi a csomag támogatását, és van-e, aki emiatt készen áll, hogy felálljon és a továbbiakban ne vegyen részt a kormány munkájában. Ezekre senki nem válaszolt igennel - közölte Daróczi Dávid.

Mint mondta, mindenki a támogatásról biztosította a kormány javaslatait. A kormányszóvivő kérdésre válaszolva megismételte: 200 milliárd forintos állami kiadáscsökkentésre van szükség, ebből 60 milliárd forintot a minisztériumoknak kell megtakarítaniuk.

A kormánytagok elhozták a javaslataikat a kormányülésre, ezek köre széles, kezdve egyes külképviseletek bezárásától a működési kiadások visszafogásáig, de a megtakarítás nem fűnyíróelvű - hangsúlyozta Daróczi Dávid.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.