Egy jogszabály miatt nem rendőrorvosok dolgoznak

A halottszemlét végző orvos sem észlelte a lőtt sebet

Sem a rendőr, sem a helyszíni halottszemlét végző ügyeletes orvos nem ismerte fel a lőtt sérüléseket a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság áldozatain.

2009.03.06 06:59Népszabadság

A Semmelweis Egyetemen két igazságügyi orvos szakértő részvételével végzett boncolás szerint a gyilkosság helyszínén a halottszemlét végző ügyeletes jegyzőkönyve nemcsak nem a valóságnak megfelelően rögzítette a sérülések jellegét, de az orvos a jegyzőkönyvben szakmailag értelmezhetetlen kifejezéseket is használt .

Néhány éve még a rendőrség saját, speciálisan végzett orvosai végezték a halottszemléket, ők mondták ki, hogy a halál oka idegenkezűség, öngyilkosság, vagy baleset

Egy 2006-os törvénymódosítás miatt azonban 2007 óta erre nincsen lehetőségük. A jogszabály elfogadásának indoka az volt, hogy olyan ne adhasson szakértői véleményt, akit a nyomozó hatóság vezetője bármire utasíthat. A parlament döntése után heteken belül leszerelt a rendőrorvosok nagy része és a civil életben helyezkedett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.