Minden parlamenti párt képviselteti magát

Több ezren lehetnek a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatainak temetésén

Több ezer emberre számít a rendőrség a tatárszentgyörgyi tragédiában egy héttel ezelőtt meggyilkolt 27 éves édesapa és ötéves kisfia keddi temetésén; a Pest megyei településen és a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartanak - közölte a megyei rendőrség az MTI-vel hétfőn.

2009.03.02 19:07MTI

A rendőrség a temetés biztosításában, a parkoltatásban és a közlekedés rendjének betartatásában lát el feladatot. A temetés napjára Ármós Sándor dandártábornok, megyei főkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el Tatárszentgyörgyön, Dabason, valamint Örkény területén - olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Az ország különböző pontjairól és a fővárosból több tucatnyi autóbusz indul az egy héttel ezelőtti tragédiában életét veszettek végső búcsúztatására. Országgyűlési képviselők, roma és nem roma közéleti személyiségek, jogvédők a szertartáson való jelenlétükkel kívánnak tiltakozni a romákat ért atrocitások és az erőszak ellen. A két roma áldozatot a 100 Tagú Cigányzenekar kíséri utolsó útjára.

Múlt hétfőre virradóra eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki a tatárszentgyörgyi cigánytelep szélén az utca utolsó háza. A tűz elől menekülőkre rálőttek, aminek következtében egy ötéves kisfiú és édesapja vesztette életét, két másik gyerek megsérült.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti az elhunytakat. Kolompár Orbán OCÖ-elnök arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civil szervezeteket, hogy a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.

Minden parlamenti párt képviselteti magát

Minden parlamenti párt képviselteti magát a tatárszentgyörgyi tragédiában egy héttel ezelőtt meggyilkolt ötéves kisfiú és 27 éves édesapja keddi temetésén.

Az MSZP-től Fogarasiné Deák Valéria, az emberi jogi bizottság szocialista alelnöke, valamint Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, MSZP-s képviselő lett ott a temetésen. A Fideszt Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke és Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges romaszervezet, a Lungo Drom elnöke képviseli
- mondta el az MTI-nek Havasi Bertalan sajtófőnök.

A KDNP-től Lukács Tamás vesz részt a temetésen
- közölte Halász Zsusza, a párt szóvivője. Az MDF-től Herényi Károly frakcióvezető, elnök-helyettes, az SZDSZ-től pedig Fodor Gábor pártelnök, Gusztos Péter ügyvivő és Léderer András, az Új Generáció elnöke lesz ott a gyászszertartáson.

A kormányt Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter képviseli. A kormányszóvivő közölte, hogy mivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Londonban lesz, személyesen kérte fel Szűcs Erikát, hogy vegyen részt a temetésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.