Állítólag Arató, Kiss Péter és Újhelyi is sáros

Zuschlag-per: "Így működik az egész ország, ne gondold azt, hogy Szijjártó Péter fehér"!

Szente Zsolt tizedrendű vádlottnak a nyomozás során tett vallomása szerint Arató Gergely, Kiss Péter és Újhelyi István is tudott a Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokról. A vádlott megtagadta a vallomástételt, de nyomozati szakban tett vallomását felolvasta Fodor Endre tanácsvezető bíró a szerdai tárgyalási napon.

2008.12.03 16:05MTI

Szente Zsolt tizedrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Szente megtagadta a vallomástételt, mondandóját írásban nyújtotta be, kérdésekre nem válaszolt, a szembesítést nem vállalta.

A Kiskunhalason ügyvédként praktizáló vádlottat bűnpártolás vétségével, magánokirat-hamisítással és hamis tanúzásra való felbujtással vádolja az ügyészség. Szente Zsolt - az ügyvédnek a nyomozati szakban tett vallomása szerint - először, 2005-ben egy gödöllői ingatlanvásárlást intézett Zuschlagnak, később több betéti társaságot is alapított neki.

Zuschlag 2006 nyarán kérte meg őt, hogy vállalja el Őri András - ebben az ügyben a negyedrendű vádlott - képviseletét, aki ellen eljárás indult civil szervezetek pályázaton elnyert pénzei miatt. Miután az ügyvéd tudomására jutott, hogy a hozzá köthető szervezetek pályázatokon nagy összegeket kaptak, megkérdezte Zuschlagot, el kellett-e számolnia az elnyert pénzekkel.

Azt a választ kapta, hogy mindenről elszámolt. A nyomozás megkezdése után - Szente nyomozati szakban tett vallomása szerint - Zuschlag azt mondta: senkinek sem érdeke, hogy az ügy "felfelé" haladjon. Kijelentette neki azt is, hogy Arató Gergely (jelenleg az oktatási tárca államtitkára) és felesége, Újhelyi István, az MSZP alelnöke, valamint Kiss Péter kancelláriaminiszter is tudott a tevékenységükről, sőt Aratóhoz szervezetek is voltak bejelentve.

Egyszer megkérdezte Zuschlagtól, hogy a tényleges tagsággal nem rendelkező, de pályázatokon jelentős összegeket nyerő civil szervezetek miért működhetnek így. Mire azt a választ kapta: "Így működik az egész ország, ne gondold azt, hogy Szijjártó Péter (a Fidesz szóvivője, a Fidelitas elnöke) fehér".

Az ügy kirobbanása után Zuschlag János azt mondta neki - az ügyvédnek a nyomozás során tett vallomása szerint -, hogy célszerű lesz egy halott embert, a 2004-ben elhunyt Kis-Baranyi Lászlót "beemelni" az ügybe, őrá rá lehet fogni a törvénytelenségeket.

Zuschlag kérésére beszerzett egy fényképet is az elhunytról azért, hogy a kihallgatásra váró emberek "felismerjék" őt - vallotta az ügyvéd.

Azt is mondta neki - tette hozzá Szente -, hogy ne idegeskedjen a nyomozás miatt. És azt is: Budapesten közölte vele egy fontos személy, hogy lehallgatják.

Szente Zsolt azt vallotta, hogy hitelt adott Zuschlag szavainak, mert ettől a naptól kezdve másik telefont használt. Zuschlag egyébkén - Szente szerint - Lusztig Péterre is hivatkozott, mint aki segíteni fog az ügyben. (Lusztig baranyai rendőr-főkapitány, majd szocialista képviselő volt.)

A bizonyítási eljárást a Zuschlag János és Szente Zsolt közötti, lehallgatott telefonbeszélgetések lejátszásával folytatta a bíróság. Zuschlag az egyik beszélgetésben beszámolt arról Szentének, hogy a rendőrök házkutatást tartottak Katus Ferenc harmadrendű vádlottnál, de nem találtak semmit.

A beszélgetés szerint a házkutatást tartó alezredes elmondta, ők már tudják, hogy az elhunyt Kis-Baranyi László "csinált mindent", de az ügyészség ebbe nem nyugszik bele.

A bizonyítási eljárás további telefonbeszélgetések lejátszásával folytatódik szerda délután. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Zuschlag nem tartott attól, hogy telefonbeszélgetései nyilvánosságra kerülnek, "mert a fél kormány belebukna"

Fodor Endre tanácsvezető bíró Zuschlag János elsőrendű vádlott és Szente Zsolt tizedrendű vádlott között folytatott és lehallgatott telefonbeszélgetések felolvasásával és lejátszásával folytatta a bizonyítási eljárást a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A beszélgetésből kiderült, hogy Zuschlag egyre nyíltabban mert telefonálni, mert kijelentette: "abból indulok ki, már-már merek bátran telefonálni, én telefonomat úgy se hallgatják le. Már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna."

Majd Zuschlag János azt mondta a tizedrendű vádlottnak: "a BM-mel beszéltem, abban maradtak, a főkapitányt holnap felhívják azután ha kell, az ügyésznőt akkor leállítják".

Az elsőrendű vádlott szerint "igen, az b...ta az ügyésznőt, hogy a rendőrök kurvára leszarják az egész ügyet. Téged is b...na egyébként, ha te lennél ügyész. Nem?"

Későbbi beszélgetésben Zuschlag ismét azzal nyugtatta Szente Zsolt ügyvédet, hogy "a BM-ből szóltak, semmi nincsen, azt mondják". Hozzátette azonban, hogy "kicsit le....ak, hogy telefonon ne kérjek ilyet, mert hát isten tudja, az ügyésznő nem kavar-e valamit".

Zuschlag kiemelte, hogy a belügyminisztérium nem tud az ügyésznővel mit csinálni, mert kifejezetten "szimpla önszorgalom". A tárgyaláson a vádhatóságot képviselő Várkonyi Judit ügyésznő rezzenéstelen arccal hallgatta a róla is szóló beszélgetést. A lehallgatott telefonbeszélgetésekre 2007. január végén és február elején került sor. Az ügyészség 2007. februárjában vonta teljes egészében magához az ügyet, mert a rendőrség akkor már két éve nem jutott előre a nyomozásban.

A lehallgatott beszélgetésekből az derült ki: Szente Zsolt tizedrendű vádlott tudott arról, hogy milyen tevékenységet folytatnak Zuschlag János és társai. A nyomozás kezdetén a kiskunhalasi ügyvéd még jogi képviselőként szerepelt az ügyben, majd gyanúsítottá vált. A beszélgetésből kiderült, hogy a tizedrendű vádlott, Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd tudott a vádban szereplő cselekményekről, sőt a nyomozás időszakában tanácsokat adott Zuschlag Jánosnak a nyomozás félrevezetése érdekében.

Zuschlag egy telefonbeszélgetésben kitért arra, hogy Katus Ferenc harmadrendű vádlott bruttó 300 ezer forintot kapott tőle. "Nálam bruttó 300 ezret kapott havonta érettségi nélkül" - mondta Katus Ferenc harmadrendű vádlottról Szente Zsolt ügyvédnek Zuschlag János.

A pert december 5-én tanúkihallgatásokkal folytatja Fodor Endre tanácsvezető bíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.