Nem vallott terhelően a politikusra

Zuschlag fitneszedzőjének kihallgatásával folytatódott a per

A bűnpártolással gyanúsított Győrfi Ludovic kihallgatásával folytatódott csütörtökön a Zuschlag-per bizonyítási eljárása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; Zuschlag János fitneszedzője és egyben barátja nem vallott terhelően az elsőrendű vádlottra.

2008.11.27 13:51MTI

Fodor Endre tanácsvezető bíró a tárgyalási kezdetén elmondta: Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott betegsége miatt azoknak a vádlottaknak a kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást, akik a vádhatóság szerint nem voltak tagjai a bűnszervezetnek, de egyéb bűncselekmények elkövetésével kapcsolódnak az ügyhöz. 

A tizenegyedrendű vádlott, Győrfi Ludovic a nyomozati szakban nem tett vallomást, de a bíróság előtt vallott és a szembesítést is vállalta. Győrfi Ludovic Romániában, egy Élesden bejegyzett gazdasági társaság és egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság tulajdonosa. Az utóbbiban 10 százalékos tulajdonrésszel bír Zuschlag János. A Romániában született, de 1995 óta magyar állampolgársággal is rendelkező Győrfi Ludovicot bűnpártolással vádolja a vádhatóság. 

A bíróság előtt korábban felolvasott jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a Zuschlag János ellen indított nyomozati cselekmények felgyorsítása után - miután a rendőrségtől az ügyészség magához vonta a 2007. elején a nyomozást - az elsőrendű vádlott úgy vélte, hogy korábbi titkárának, a perben másodrendű vádlottként szereplő Lados Istvánnak a kihallgatása nem volna "szerencsés", mert akkor Zuschlag szavai szerint "nem tudja elsimítani" az ügyet. 

Győrfi Ludovic volt egyben Zuschlag János fitneszedzője is, ezért a közöttük lévő jó kapcsolat miatt segített az "idegileg maga alatt lévő" Ladosnak abban, hogy Romániában "kipihenje" magát. Győrfi Ludovic nem ismerte el bűnösségét, és a Lados Istvánnal történt szembesítés sem vezetett eredményre. Állította: nem tudott arról, hogy Lados István ellen körözést adtak ki. Lados István másodrendű vádlott kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint Győrfi Ludovic Zuschlag János kérésére bújtatta őt Romániában. A per december 3-án folytatódik. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.