A hackereknek nem vonzó a Linux

Érdektelenség miatt biztonságos a Linux?

Nem a Linux természetes biztonsága, hanem az érdeklődés hiánya maradt érintetlen az Ubuntu-laptop a hackerversenyen - állítja a rossz nyelvek szerint elkötelezett Macintosh-fan szervező. Az Apple rendszerét fél perc alatt tudták feltörni a második napon, egyedül az Ubuntu maradt sértetlen.

2008.04.03 13:23ma.hu

Önmagában az, hogy a laptop - egy Ubuntu 7.10 változattal felvértezett Sony - érintetlen maradt az idei CanSecWest keretében megrendezett hackerversenyen, nem jelenti azt, hogy a Linux biztonságosabb, mint a Mac OS X vagy a Windows Vista - idézi a TechWorldre hivatkozva a Virsubuster hírlevele a hivatalos állásfoglalást.

"Egy ilyen verseny semmiképpen sem indikátora az operációs rendszerek relatív biztonságának" - jelentette ki Terri Forslof, a 3Com/Tippingpoint biztonság részlegének vezetőnője, "A Linux az, ami; átláthatóbb a kódja, de igazából a Mac és a Windows sebezhetőségei vonzzák a médiafigyelmet".>

"Egyvalamit azonban a megmérettetés világosan jelzett" - mondta Forslof, "nevezetesen azt, hogy egyre jobban előtérbe kerülnek a sebezhetőségek". Hónapok óta egyre markánsabban érvényesül az a trend, hogy a hackerek figyelme a platformszintű támadások felől az alkalmazások és különösen az asztali kliensek felé fordul. Ma már a sérülékenységek elsöprő többségét a kliensoldali alkalmazásokban fedezik fel és aknázzák ki. Az alkalmazások előtérbe kerülése főként annak köszönhető, hogy biztonságosabbak az operációs rendszerek. Ezt világosan érzékeltette az a tény is, hogy a vistás laptopot feltörő Macaulay-nek meggyűlt a baja az egyes szervizcsomaggal.

Terri Forslof szerint a Macaulay által kihasznált - ugyancsak nem platformszintű - Flash sebezhetőség több operációs rendszert is érint, többek között éppen a Mac OS X-et és a Linuxot is.

A legfontosabb hazai linuxos fórumon, a hupon kissé más véleményen vannak a fórumozók - úgy vélik, hogy Forslofnak leginkább az fáj, hogy az általa favorizált Mac OS X vérzett el a leghamarabb - ezért ezzel az állásfoglalással kívánja menteni a menthetőt. Hozzáteszik azt is, hogy (érdeklődés ide vagy oda) a Linux feltörése ér annyit PR-szempontból, mint a többi rendszeré - sőt. Így ők inkább azon az állásponton vannak, hogy csak nem akarja bevallani az Ubuntu sikerét.

Tény: elgondolkodtató, hogy a hackerverseny szervezője szerint a versenynek nincs valódi tétje és jelentősége - míg az is igaz, hogy a Linuxok sem feltörhetetlenek.

Maradjunk mi inkább a tényeknél: ezen a versenyen a második napon (emberi beavatkozás igénybevételével - azaz preparált honlapok felkerestetésével) a Mac vérzett el a leghamarabb, a Vista pedig másodikként - a Linux ezt a csatát megnyerte.

A hackerek világában azonban ez a hír is többé-kevésbé elavultnak számít, így kéretik mindig mindent frissíteni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.