Olcsóbb sms!

Megszavazta az Európai Parlament az újabb mobiltelefonos díjcsökkentést

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése szerdán Strasbourgban azt az európai uniós jogszabályt, amelynek alapján júliustól több mint 60 százalékkal csökken az EU-tagállamokban a több országot érintő SMS-küldés díja, és mérséklődik az úgynevezett adatroaming, azaz mobiltelefonos internetezés nagykereskedelmi ára.

2009.04.22 15:46MTI

Az új előírás szerint az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerül majd egy SMS küldése, a mobiltelefonos adatátvitel nagykereskedelmi ára pedig egy euróra, majd 2011 nyarától 50 centre csökken a jelenlegi 1,7 euróról. A parlament nagy többséggel, 646 támogató és 22 ellenszavazattal fogadta el a jogszabályt.

A végső jóváhagyás az EU-tagországok távközlési minisztereire vár, de mivel a két intézmény már előre megállapodott a most megszavazott szövegben, ez nem lehet kétséges. A díjcsökkentés 37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember számára jelent kedvezőbb üzenetküldési és internetezési feltételeket.

A határozat értelmében tovább csökkennek a külföldi mobiltelefonálás (roaming) díjai is. 2011 júliusára két lépcsőben 0,35 euróra esik a híváskezdeményezés tarifája 0,46 euróról, a hívásfogadásé pedig 0,22-ről 0,11 euróra. Kötelezően bevezetik emellett a másodpercenkénti számlázást.

Üdvözölték a szavazás kimenetelét a fogyasztóvédelmi szervezetek is. Kifogásolták ugyanakkor, hogy az adatroaming esetében csak nagykereskedelmi korlátozásról döntöttek, így a végfogyasztók számára nem lehet garantáltnak tekinteni a felső korlátot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.