Mégsem káros az SMS-nyelv?

Az SMS-ezés fejleszti a nyelvi készséget

Mégsem káros az SMS-nyelv, egy új tanulmány szerint pozitívan befolyásolja a gyerekek nyelvhasználatát.

2009.02.26 13:27ictpress

A Coventry Egyetem kutatói 88, 10 és 12 év közötti gyereket vizsgáltak, hogy megértsék milyen hatással van az SMS-ezés a nyelvi készségeikre. Az eredmény szerint, az SMS-nyelvbeli elemek használata elősegíti az olvasni tanulást. A gyerekeknek 10 különböző történetet adtak, és azokról kellett írniuk SMS-ekben.

Az SMS-nyelvre jellemző elemeket utána osztályozták, és megvizsgálták, hogy hagyományos iskolai feladatokban hogyan használják fel azokat, írta meg a BBC. A média tele van rémtörténetekkel, ezek általában ritka szélsőségek, de amikor egy fogalmazást olvasunk, akkor nem találunk benne túl sok ilyen nyelvi elemet, mondta el Dr. Beverley Plester, a jelentés szerzője. A tanulmány nem talált arra utaló jelet, hogy az SMS-nyelv káros lenne a gyerekek helyesírására.

Amit az emberek hibáknak hisznek, valójában nem ellentétesek a nyelvi szabályokkal, mondta el a kutató. Más vizsgálatok is hasonló eredménnyel jártak. A Torontói Egyetem kutatása az azonnali üzenetküldésről a fiatalok körében, arra a hasonló következtetésre jutott, hogy a csetelés pozitívan hat a beszédkészségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.