Ne telepítsen ész nélkül mobilappokat

10 millió rosszindulatú androidos alkalmazás

A legtöbb esetben a rosszindulatú programok a felhasználók pénzügyi információit célozzák.

2014.02.14 20:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Fertőzöttségi arány a világban

A Kaspersky Lab 2014 januárjáig megközelítőleg 200 000 egyedi mobil vírust gyűjtött össze, ami 34 százalékos növekedést jelent 2013 novemberéhez képest. Két hónappal korábban több mint 148 000 egyedi mintát rögzítettek. A kiberbűnözők változatlanul az androidos mobil eszközökre összpontosítanak: a vállalat jelentése megállapította, hogy januárban meghaladta a 10 milliós határt a rosszindulatú androidos alkalmazások száma.

2014. január 30-án a Google Play hivatalosan 1.103.104 alkalmazást kínált. Azonban a nem hivatalos app áruházakban sokkal több alkalmazást is találhattak a felhasználók, amelyeknek nagy része valószínűleg kártékony vírus. A Kaspersky Lab immár 10 millió kétes eredetű alkalmazást azonosított, ami azt bizonyítja, hogy a kiberbűnözők egyre inkább használják a legálisnak tűnő Android szoftvereket rosszindulatú kódjaik terjesztésére

A legtöbb esetben a rosszindulatú programok a felhasználók pénzügyi információit célozzák. Pontosan ez volt a helyzet például a Carberp trójai mobil verziójával, amely Oroszországból származott. Ez a vírus ellopja a felhasználók bejelentkezési adatait, miközben azokat egy bank szerverének küldik. A Kaspersky Lab szakértői szerint a legtöbb rosszindulatú androidos alkalmazást Oroszországban írják.

A fertőzések elkerülésére érdemes követni a vállalat szakértőinek biztonsági ajánlásait:
- Ne aktiválja a "fejlesztői üzemmódot" a készülékén
- Ne telepítsen harmadik féltől származó applikációkat
- Csak hivatalos csatornákból származó alkalmazásokat telepítsen
- Ha telepít egy új alkalmazást, gondosan tanulmányozza, hogy az milyen jogokat kér
- Használjon védelmi szoftvert

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.