Digitális memória

Az internet archiválására készül a British Library

A brit nemzet "digitális memóriájának" megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot.

2013.04.05 21:01MTI

A projekt szombaton indul, és az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen - jöjjön bármilyen technológiai fejlődés. A könyvtár szerint a feladat nem tűr további halasztást, amióta ugyanis az ember elkezdte számítógépre és mobiltelefonra cserélni a papírt és a tintát, rengeteg olyan értékes anyag tűnt el a digitális fekete lyukban, amely elkápráztatta volna a jövőbeli történészeket.

Az intézmény munkatársai rámutattak: a 2005-ös londoni robbantásokkal és a 2010-es brit választási kampánnyal kapcsolatos első kézből származó internetes hírek mára mind eltűntek. "A világhálón lévő anyagok tiszavirág életűek" - húzta alá Lucie Burgess a könyvtár munkatársa. - Egy weboldal átlagos élettartama mindössze 75 nap, mivel a webhelyek változnak, a tartalmakat leszedik.

Ha nem sikerül időben begyűjtenünk ezeket az anyagokat, akkor elveszítjük a 21. század megértéséhez szükséges kirakós fontos darabjait." A British Library évek óta készül a világháló archiválására. Az elmúlt egy évtizedben lezajlott jogi és technológiai előkészületek után most már készen áll rá, hogy kivesse hálóját az összes .uk végződésű weboldalra. A könyvtár tervei szerint a digitális archívum már az év végén hozzáférhetővé válik a felhasználók számára.

Az intézmény reményei szerint a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek, valamint prominens brit személyiségek közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseire is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.