"Fodrászt már jó ideje nem láthatott"

Hat éve él az internetkávézóban, csak fürödni áll fel

A kimutatások szerint legalább hat éve szinte szó szoros értelmében egy internetkávézóban él egy kínai számítógépfüggő férfi, pénzét a virtuális javak forgatásából és szerencsejátékokból szerzi.

2013.03.29 15:41ma.hu

Az elmúlt hat évet jóformán szünet nélkül egy internetkávézóban töltötte egy számítógépfüggő férfi, aki a székét a többi internetező és a hely üzemeltetője szerint csak akkor hagyja el, ha ennivalóért megy vagy nagy ritkán lezuhanyozik. A Kína észak-keleti részén található changchuni netkávézó egyik vendége megjegyezte, hogy a Li Meng nevű, szemüveges fiatalember szemmel láthatóan már jó ideje nem látott fodrászt sem.

"Általában éjszaka jön játszani, aztán nappalra elálmosodik, és itt alszik, de időről időre elmegy, hogy egy fürdőt vegyen" - mesélte az egyik ugyancsak rendszeres látogató a Beijing Timesnak. Hogy miből él, csak találgatják a többiek, úgy gondolják, hogy az online szerencsejátékokból, illetve valamilyen virtuális kereskedésből szerzi meg a jövedelmét, amelyet havonta 2000 jenre taksálnak, ebből durván 500-at kell fizetnie a számítógép használatáért, a többi tiszta haszon marad.

A szakemberek szerint a függőség súlyos következményekkel járhat, ezért joggal merült fel a kérdés, miért nem próbálták figyelmeztetni arra, hogy kevesebbet legyen a gép előtt, de a többi internetezővel egyáltalán nem hajlandó kommunikálni, senkivel nem állt szóba, mondhattak neki bármit, az internetkávézó tulajdonosát pedig addig nem zavarja, amíg rendesen fizeti a díjat. "Azt mondta a tulaj, hogy hiába van ott sokáig, a jelenlétét alig lehet észrevenni, és mivel nem okoz semmiféle bosszúságot, egyszerűbb békén hagyni" - mesélte a vendég.

Az internetes függőség Kínában jelentős problémát okoz. Magyarországon szintén terjedőben van ez a mentális betegség, és bár egyelőre kifejezetten erre szakosodott ellátás nem érhető el, az általános függőségi centrumokban, illetve az internetfuggoseg.hu oldalon fordulhatnak segítségért az érintettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.