Jakutszk a világ leghidegebb városa

Lenyűgöző fotók: a város, ahol a mínusz 45 fok normálisnak számít

Nyilván van a Földön ennél hidegebb hely is, és van, ahol semmi kirívó nincs a mínusz 45 fokos átlaghőmérsékletben, de olyat, ahol eközben állandóan laknak és élik az életüket az emberek, főleg 250 ezren, aligha találunk még egyet.

Lenyűgöző életképek a mindig fagyott Jakutszkból képgaléria

2014.01.23 08:29ma.hu

Kukkantson be Jakutszkba, a városba, ahol az élet pontosan úgy zajlik, mint a világ bármely más városában: az emberek reggelente piacra járnak, ahol az eladók mosolyogva szolgálják ki őket, mutogatva portékájukat; dolgozni és szórakozni járnak, beszélgetnek, egyszóval élnek. Az egyetlen különbség, de ez épp elég nagy, hogy errefelé az átlaghőmérséklet csupán mínusz 45 fok, így aztán mindenki vastag bundákba burkolózva hagyja el a biztonságos meleget nyújtó zárt épületeket.

Fotó: Amos Chapple (A további fotókhoz KATT a képre!)

Az Északi-sarkkörtől mindössze 450 kilométerre lévő városban ma is mintegy 250 ezren élnek, nem törődve a zord körülményekkel. Az ázsiai település egyetlen kapcsolatát a vasútvonal jelenti a külvilággal, enélkül szinte teljesen el lennének zárva, a metsző hideg és fagy miatt lehetetlen autópályát vagy bármilyen utat építeni. Nem véletlen, hogy már az 1600-as évektől kezdve "népszerű" helynek számított a város, ha bűnözőket kellett biztonságosan elszigetelni a társadalomtól, később aztán már nemcsak lopásért vagy gyilkosságért száműztek ide embereket, hanem akár politikai okokból is. A magyarok számára is ismerősen cseng Jakutszk neve, hisz a világháború alatt és után ezrével telepítették ki a veszélyesnek minősített állampolgárokat.

A ma itt élő emberek azonban a kegyetlen körülmények ellenére sem akarnak elmenni melegebb éghajlatra. Ennek fő oka, hogy a feltételezések szerint a terület rendkívül gazdag gyémánt- és aranylelőhely, a biztonságot adó házakat pedig még jó ideig gond nélkül lehet fűteni a felszín alatt elterülő hatalmas olaj- és gázmezők tartalékaiból. A díjnyertes fotós, Amos Chapple épp ezért szembeszállt a csontig hatoló faggyal, és néhány lenyűgöző fotón mutatja be a várost, ahol csak a hőmérséklet fagyos, a hangulat sosem!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.