Még nem válaszoltak a professzor ajánlatára

Magyar idegsebész mentené meg Schumacher agyát

Ötödik napja fekszik kómában Michael Schumacher a síbalesete után, agya pedig a gondos orvosi ellátás ellenére a koponyájában lévő nyomás miatt tovább károsodik. Egy magyar professzor egy viszonylag új eljárással segítene rajta.

2014.01.03 07:28ma.hu

Levélben ajánlotta fel segítségét a francia kollégáknak Csókay András professzor, hogy az általa másfél évtizede kifejlesztett módszerrel akadályozzák meg az ötödik napja kómában fekvő Michael Schumacher agyának további károsodását. A magyar idegsebész az RTL Klub Híradójának magyarázta el az eljárás lényegét.

A koponyában az agy ilyenkor megdagad és emiatt fokozott nyomásnak van kitéve, ez okozza a folyamatos romlást, az agysejtek nem kapnak elegendő vért és ezáltal óráról órára egyre nagyobb területeket érint a károsodás. Ezt a nyomást enyhítheti a Csókay által kifejlesztett műtéti módszer, különleges pillérekkel támasztják meg az ereket, és az így kialakított "alagutakon" keresztül biztosítja a megfelelő vérellátást. A beavatkozást eddig mintegy 40-50 páciensen végezte el, és mindannyiuk esetében jól bizonyított az eljárás.

Fotó: MTI

A francia Grenoble klinikájának orvosai egyelőre nem válaszoltak a professzor ajánlatára, és Csókay András azt sem tudja, hogy a kezeléshez az ottani szakemberek bevetik-e a koponya teljes megbontását, vagy anélkül próbálják megmenteni a még mindig kritikus állapotban lévő egykori autóversenyzőt. "Ez egy hihetetlenül vitatott téma, hogy ennyire vészhelyzetben, halálközeli állapotban hogy kezeljük a felfokozott koponyaűri nyomást" - mondta a Híradóban. A világkongresszusok visszatérő témája, hogy ilyen esetekben el kell-e, el lehet-e távolítani a koponyacsont nagy darabját, helyet adva ezzel az agynak a tágulásra, vagy sem.

Michael Schumacher december 29-én szenvedett balesetet síelés közben, amikor egy kiálló szikla miatt felbukott és fejét egy másik sziklába ütötte. A rajta lévő bukósisak sem védhette meg a kis híján végzetessé vált agysérüléstől. A német Bild című lap úgy tudja, Schumi a baráti társaságban lévő gyerekekre felügyelt, a csapat mögött haladt, és azután tért le a kijelölt pályáról, miután az egyik elesett kislányt felsegítette.

A hétszeres világbajnok még tudatánál volt, amikor elindultak vele a kórházba, ám mire a moutiers-i egészségügyi központból átszállították a grenoble-i kórházba, már kómában volt. Két életmentő agyműtétet hajtottak rajta eddig végre, ám azt még csak megjósolni sem lehet, hogy ha magához tér, milyen állapotban lesz, mennyire súlyosan károsodott az agya.

Michael Schumacher ma 45 éves.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.