Elégedetlenség

Forma-1: egyoldalú gumiháború, kritika a Pirellinek

A Forma-1-es csapatok vezetőinek többsége kritizálja a Pirelli gumikat, mivel a vasárnapi Kínai Nagydíjon sok pilótának meg kellett küzdenie a lágy keverékű abroncsokkal, amelyek túl gyorsan koptak el.

2013.04.15 21:01MTI

Mark Webber, a Red Bull ausztrál versenyzője például a boxból rajtolt el, majd már egy kör után kiment kereket cserélni, hogy minél előbb megszabaduljon a rohamos gyorsasággal kopó gumiktól. Jenson Button, a McLaren brit pilótája pedig a futam közben rádión megkérdezte a versenymérnökét, próbáljon-e harcolni a közvetlen ellenfeleivel, vagy inkább lassabban haladjon, hogy megóvja a gumikat. Kínos, ha egy gyors autóban ülsz és közben ilyen kérdést kell feltenned - mondta Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke. "Remélem, a szurkolóink nem értették félre a szituációt" - tette hozzá.

A Pirelli, a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója új keverékeket tervezett az idei szezonra azzal a céllal, hogy több előzés és több boxkiállás legyen a versenyeken. Ez jó ötletnek tűnt, mostanra azonban kiderült, néhány pályán olyan gyorsan kopnak a gumik, hogy az istállóknak drasztikus lépésekkel kell ellensúlyozniuk ezt a problémát. "Nem hiszem, hogy bármelyik versenyzőnek is jó, ha azt mondjuk, a futam nagy részében legfeljebb 70 százalékot hozhat ki az autója teljesítményéből" - nyilatkozta Christian Horner, a világbajnoki címvédő Red Bull csapatfőnöke.

"Olyan gyorsan akarnak haladni, amennyire csak lehet. A Pirelli azonban szakértő ezen a területen, biztos vagyok benne, hogy a lehető leghamarabb megtalálja a megoldást erre a problémára." Horner hozzátette, jelenleg leginkább a gumiválasztáson és az ehhez kapcsolódó stratégiai tervezésen múlik a sikeres szereplés, nem pedig azon, milyen gyors az autó és mennyire jó a pilóta. A Forma-1-es vb idei szezonjának következő futamát a hétvégén rendezik Bahreinben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.